Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Donatorkort ska öka organtillgång

Annons

Ett donatorkort på EU-basis och ökat samarbete mellan EU-länderna ska råda bot på organbristen i unionen, föreslår EU-kommissionen.

Åtta av tio européer är för tanken på ett donatorkort, men bara en av tio har ett.

Varje dag dör tio européer medan de väntar på ett organ. Dödligheten för patienter på väntelista för hjärt-, lung- eller levertransplantation ligger mellan 15 och 30 procent. Totalt väntar i dag 40|000 patienter på ett organ.

Samtidigt varierar inställningen stort mellan EU-länderna.

Stödet för att själv donera organ efter döden är störst i Sverige (81 procent), Malta (75), och Finland (73), och lägst i Rumänien (27), Lettland (29) och Österrike (33). EU-snittet ligger på 56 procent, visar en opinionsundersökning kommissionen lät göra i oktober-november i fjol.

Där framgår också att sådant som utbildningsnivå och yrkesstatus i hög grad påverkar inställningen till donation. Bättre utbildade är mer intresserade av att donera organ.

Faktiska donationer varierar också stort, från en på knappt 30|000 i Spanien, till en på två miljoner i Rumänien.

Vad de olika nationella skillnaderna beror på är svårt att veta, enligt kommissionen. Men införandet av ett donatorkort på unionsnivå skulle öka allmänhetens kännedom om behoven, tror kommissionen.

Stödet för ett sådant kort är stort, och störst är det i Sverige där 95 procent tycker om idén. Samtidigt bär enbart 30 procent av svenskarna ett liknande kort i dag, och särskilt i de nya medlemsstaterna är det extremt ovanligt.

Även om antalet donationer ökar stadigt är bristen alltså fortfarande stor, och sporrar en illegal och osäker organhandel, enligt kommissionen.

Det skiljer också stort i regelverken för hur donerade organ ska hanteras, och hur organens kvalitet ska bestämmas.

På det området aviserar nu kommissionen ett direktiv under nästa år som ska harmonisera reglerna och införa kontrollorgan.

Kommissionen vill också uppmuntra ländernas hälsovårdsmyndigheter att utbyta erfarenheter kring sina donationssystem, för att få fram ett mer effektivt och tillgängligt europeiskt system.

TT

Mer läsning

Annons