Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen fastställdes - men en mäklare slapp näringsförbud

Annons

De två fastighetsmäklarna har sedan tingsrättens dom sålt den firma de tillsammans drivit i många år.

Nu fastställs domarna mot de båda männen.

Den äldre, som är den som jobbat mest, döms till åtta månaders fängelse för bokföringsbrott, skattebrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Han har efter tingsrättens dom jobbat för firmans nya ägare, och kronofogden har inlett en undersökning om huruvida det upplägget strider mot relgerna om näringsförbud. Men nu upphäver Svea hovrätt näringsförbudet, och mannen är åter fri att driva företag och jobba i det företag han tidigare begått brott i.

Den yngre, som på grund av vacklande hälsa inte jobbat lika mycket, får villkorlig dom och samhällstjänst, precis som tingsrätten tidigare dömt.

De båda männen har erkänt att de inte skött bokföringen ordentligt, men har skyllt detta på slarv och tidsbrist. Något uppsåt skulle inte finnas. De provisioner som de undanhöll redovisning uppgick till ungefär 1,4 miljoner kronor, under det år som skattemyndigheten och ekopolisen undersökt.

En enig hovrätt fann männen skyldiga till brott. En av nämndemännen var dock skiljaktig och tyckte att den äldre av de två också kunde dömas till villkorlig dom, i kombination med 200 timmars samhällstjänst.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons