Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen blev åtta år

Annons

Åklagaren hade yrkat på minst åtta års fängelse för 25-åringen och Örebro tingsrätt följde hans linje. 25-åringen döms för grov narkotikasmuggling, grov smuggling, grovt narkotikabrott, varusmuggling och bokföringsbrott.

Han ska dessutom, tillsammans med en medåtalad 33-åring betala 1,5 miljoner kronor för den smuggelsprit som de hunnit sälja.

25-åringen befanns alltså ligga bakom en insmugglingen av 50 kilo hasch, tre kilo cannabinol (hascholja), och sammanlagt 10 000 liter starksprit.

Godset ska ha transporterats från Spanien till Sverige via olika åkerier. Hascholjan smugglades in samtidigt med ett parti starksprit i maj, vilket beslagtogs av polisen. Narkotikasmugglingen skedde utan den 33-årige kumpanens vetskap. Detta gjorde att relationen mellan honom och 25-åringen blev tämligen frostig.

Haschet smugglades in i landet i april ifjolt och transporterades till Västervik. Där hämtades det av den 44-åriga Borlängebon och hans 35-åriga sambo. Hon fick nyligen sin dom - fängelse i två år och sex månader för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Paret transporterade narkotikan den 19 april till en lokal i Borlänge där det hämtades av en fortfarande okänd person. I samma lokal greps de av polis den 27 augusti. Haschet är fortfarande borta.

44-åringen dömdes till fem års fängelse för grovt narkotikabrott och häleri. Han har även genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte lider av en allvarlig psykisk sjukdom.

Under rättegången pekade 44-åringen ut sin 24-årige son och hävdade att han under pistolhot tvingat honom att hämta narkotikan. Detta tog han dock sedan tillbaka och medgav att han gjort det frivilligt mot betalning, men att han inte vetat vad det rörde sig om.

Åklagaren hade yrkat på fängelse i mellan två och fyra år för 24-åringen, men tingsrätten friade honom. Däremot döms han till två månaders fängelse för andra brott.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons