Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes för stöld i ishallen

Annons

Mannen hävdade att andra personer lämnat stöldgods i hans bil och bostad.

Att han själv bar på stöldgods förklarade han med att han råkat ta en annans jacka.

- Ytterst osannolikt, anser Falu tingsrätt som dömt mannen, som är i 30-årsåldern och bosatt i Djurmo, till skyddstillsyn för stöld och brott mot vapenlagen.

Vid ett inbrott i ishallskafeterian i Björbo i februari i fjol stals bland annat en vattenkokare, en ståltermos, kaffe samt diverse godis. Morgonen därpå stals två högtalare, en fjärrkontroll, en cd-spelarfront samt cd-skivor ur en personbil i Djurås.

Vid en husrannsakan i Djurmo dagen därpå hittade polisen högtalarna, diverse godislådor, en termosetikett med texten "Domare" samt en kofot med färg och märken som överensstämde med brytmärkena på den uppbrutna dörrlisten i ishallen.

I bilägarens bostad påträffades kaffe och diverse godis av samma sorter som stulits i Björbo. I bostaden hittades också en vattenkokare och vid en ny husrannsakan hittades en ståltermos med klisteravtryck efter en etikett.

När polis några dagar senare visiterade mannen bar han på en bilstereofront samt en fjärrkontroll av samma slag som stulits vid bil-inbrottet i Djurås.

Inför tingsrätten förklarade 30-åringen att godset låg i en annan persons jacka, som han tagit av misstag. Han påstod att han inte vågade uppge personens namn, men att han misstänkte att personen använt hans bil vid stölderna.

Han hävdade vidare att det händer relativt ofta att andra personer använder hans bil, som alltid står olåst, och att andra personer uppehåller sig i hans bostad utan att han vet om det. Vattenkokaren påstod han sig ha köpt i en affär, men vid en kontroll berättade butikspersonalen att de inte sålde vattenkokare av det märket.

På frågan om varför han via en bakdörr hastigt lämnat sin bostad när polisen kom för att göra husrannsakan uppgav mannen att han hade så negativa erfarenheter av polisen att han funnit för gott att undvika dem.

Med hänsyn till den omfattande och entydiga utredningen och bevisningen fann tingsrätten mannens förklaringar osannolika. När det gäller bland annat vattenkokaren anser rätten att mannen uppenbarligen talar osanning och att hans förklaring bär alla tecken på att vara en efterhandskonstruktion.

Mannen dömdes också för att utan tillstånd ha innehaft gevärspatroner.

Med tanke på att han på senare tid ändrat livsföring och har sysselsättning har rätten dömt honom till skyddstillsyn samt att han ska genomgå drogavvänjande behandling.

Mer läsning

Annons