Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes för hotbrev

Annons

Mannen är redan inlagd på Säters sjukhus och hotbreven har skrivits och skickats därifrån.

Han menade inget allvarligt med breven utan ville att läkarna på Säters sjukhus skulle vakna upp. Det har den 31-åriga mannen sagt i förhör.

Under en period mellan oktober 2003 och mars 2004 har han hotat inte mindre än elva personer i Falun, Borlänge, Säter och Västerås. De som fått hotbrev från mannen är bland annat poliser, åklagare, rådmän och lagmän. I flera av fallen har det handlat om direkta dödshot.

I ett brev som bland annat riktades mot två åklagare i Falun har mannen skrivit "ni har förverkat er rätt att leva." och "vill ni ha ett offentligt biträde till försvar när jag dömer er till döden så går det bra, för dödsstraff kommer ni att få".

31-åringen har i ett brev till en anställd på Föreningssparbanken i Säter försökt hota till sig 300 000 kronor.

I ett annat brev har han dessutom genom hot om våld försökt pressa en advokat i Västerås på 500 000 kronor. 31-åringen säger själv att han saknat uppsåt i de två fallen. Tingsrätten bedömer inte heller att utredningen ger tillräckligt stöd för att anta att han haft uppsåt att utöva utpressning. Brottsrubriceringen blir därför olaga hot och hot mot tjänsteman i alla åtalspunkterna.

31-åringen uppger i förhör att en av anledningarna till att han skickade breven var att han inte fick någon behandling och att ingen brydde sig om honom på sjukhuset.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons