Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda för svartsprit

Annons

Han förvarade stora mängder och sålde en del av spriten.

27-åringen från Sandviken som paketerade och sålde färdigblandad sprit fick två års fängelse.

En Gävlebo som åklagaren misstänker är spritligans huvudman gömmer sig utomlands och är anhållen i sin frånvaro.

Den 24 februari fick polisen i Avesta ett anonymt tips om att det fanns en stor mängd plastdunkar i en lokal vid den gamla aluminiumfabriken i Högbo.

Redan dagen efter gjordes en husrannsakan där man upptäckte omkring 15 trälådor på pallar. Varje trälåda innehöll elva kartonger per lager med två tiolitersdunkar med 96-procentig smuggelsprit i varje kartong.

Det visade sig att lokalen hyrdes av 49-åringen från Krylbo. Han berättade för polisen att han hjälpt två män från Gävle med att förvara spriten. Mannen släpptes, men misstankarna stärktes mot honom. Han greps, anhölls och blev några dagar senare häktad.

Den 6 mars gjordes husrannsakan på en gård i Årsunda som disponerades av 27-åringen från Sandviken.

Polisen hittade bland annat 29 kartonger, vardera innehållande två tiolitersdunkar, en buteljeringsmaskin och oanvända femlitersdunkar. I huset var ett helt rum inrett för blandning och tappning av sprit.

Vid jultid i fjol fick han order att åka till Avesta för att lasta sprit. Han skulle möta en man, som visade sig vara 49-åringen från Krylbo, och följa med honom.

Utländska män hade lossat trälådor med 96-procentig sprit som smugglats förbi tullen.

27-åringen berättade vid rättegången i Falun att han flera gånger fick en pistol mot pannan och hotades till livet om han inte gjorde som han blivit tillsagd.

Falu tingsrätt var inte enig i den dom som meddelades i går. Rättens ordförande var skiljaktig. "Även jag finner att brottens straffvärde är högt, men inte riktigt lika högt som majoriteten funnit", skriver rådmannen.

Han ansåg att fängelsestraffen skulle bli sex månader kortare för vardera av dem dömda.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons