Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda för sprit- smuggling

Annons

Det är inte alls riskfritt att köra in berg av billig alkohol från andra EU-länder för att sälja den i Sverige. De senaste månaderna har flera smugglare fått sina domar.

Vid årsskiftet stoppades de ransoner för alkoholinförsel som Sverige haft sedan vi gick med i EU. Ransonerna ersattes av riktvärden, som kan överskridas om man kan visa att alkoholen är för privat bruk.

Men bara en enda flaska är för mycket, om den är tänkt att säljas vidare i Sverige.

En populär förklaring bland de dömda smugglarna är att de ska ha fest. Men domarna visar att varken utredare eller tingsrätter sväljer vad som helst.

I ett fall var det en Gävle-kvinna och en man från Stockholmstrakten som fyllde en hyrd buss med ett par tusen liter öl i Tyskland. När de stoppades av tullen i Helsingborg, hävdade paret att ölen var till deras förestående bröllopsfest och ett 40-årskalas.

Men det trodde inte tingsrätten på. Paret hade varken bokat lokal eller skickat ut inbjudningskort. Att de faktiskt gifte sig senare, spelade ingen roll. Slutsatsen blev att paret köpt ölen för att sälja den vidare. De fick villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst för smuggling.

Några andra fällande domar:

nn Malmö den 27 augusti: Två män från Värmland får villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst för smuggling av 36 liter sprit, 456 liter vin och nästan

3 000 liter öl i bil med släpvagn.

nn Helsingborg den 23 september: Far och son från Halland döms båda för smuggling. Fadern får fängelse i fem månader, sonen villkorligt med dagsböter. Saken gäller drygt 450 liter sprit på ett släp som körts från Italien. Fadern erkänner att han tänkt sälja en del av spriten, men säger att den också var för fester. Tingsrätten räknar av drygt 30 liter för privat bruk.

TT/INGER WALLIN

Mer läsning

Annons