Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till vård och tillsyn

Annons

Morabon stoppades den sjunde mars i år av polis i Mora efter att kört en hyrbil utan något körkort. Vid samma tillfälle gjordes även en visitering av mannen och då fann man en väska med 102 tabletter ecstacy, 599 tabletter rohypnol, tre tabletter metadon, elva tabletter valium samt två gram cannabisharts.

Mannen erkänner samtliga åtalspunkter.

Enligt åklagaren borde brottet ha ett högt straffvärde och yrkade därför på två års fängelse. Försvararen yrkade däremot på vård med tanke på omständigheterna och mannens egna starka vilja att få hjälp att komma ifrån sitt narkotikaberoende.

Mannen hade tidigare i år utsatts för en svår misshandel, rån och hot av några för honom okända personer i Stockholm. Av rädsla för sin egen och sin familjs säkerhet har han därefter tagit emot narkotikan för vidare försäljning.

Tingsrätten beslutade i sin dom att ge mannen en chans och dömde honom till skyddstillsyn med kontraktsvård.

Fallen av bedrägeri ägde rum i början av januari i år. En yngre man från Orsa, en vän till Morabon, stal då en plånbok, kontokort, pengar, nycklar och glasögon från ett kontor på Mora lasarett. Därefter har de båda, såväl tillsammans som var och en för sig, använt kontokortet för inköp vid flera affärer samt andra näringsställen i Mora kommun.

De båda männen erkänner samtliga punkter med bedrägeri samt försök till bedrägeri.

Vid rättegången fördes dessutom förhandlingar mot Orsabon för skadegörelse, olaga hot samt ringa narkotikabrott.

Förhandlingarna mot Orsabon har dock avbrutits i väntan på en personlig utredning.

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse medan försvaret menar att två till fyra månaders fängelse eller skyddstillsyn är en lämplig påföljd, beroende på vad personutredningen ger. Fortsatta förhandlingar äger rum 14 april.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons