Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till psykvård

Annons

Enligt tingsrättens bedömning handlar detta nämligen inte om något konsekvent kränkande och kontrollerande beteende.

Trots att rätten fann det styrkt att 47-åringen misshandlat sin sambo vid fem tillfällen under perioden oktober 2004 till januari 2005.

Rätten fastslår i stället att dessa fem misshandelstillfällen, och ett hot om att 47-åringen skulle slå ihjäl sin sambo med en yxa, framstår som överreaktioner som beror på psykisk sjukdom.

Den dömde mannen har både drogproblem och psykiska problem. Sedan 1987 har han regelbundet varit inlagd för psykisk vård, ofta med tvång.

Den rättspsykiatriska undersökningen som gjordes på tingsrättens uppdrag visar att han både nu, och vid tiden för brotten led av en allvarlig psykisk störning med diagnosen paranoid schizofreni och blandberoende.

Sambon fick utstå sparkar, knuffar och knytnävsslag och skadades flera gånger så allvarligt att hon tvingades åka till läkare för att sy i hop sina sårskador.

47-åringen har förnekat alla misshandelstillfällen utom ett, men medger samtidigt att han emellanåt får minnesluckor och därför inte säkert kan säga vad som skett. Han har ingen anledning att tro att hans tidigare sambo talar osanning.

Sambon som också har drogproblem säger att anledningen till att hon anmälde 47-åringen är att hon anser att han är sjuk och behöver vård.

Hon tycker mycket om honom och vill att han ska få hjälp med sin sjukdom.

När han tar sin medicin tycker hon nämligen att han är snäll.

Rätten fann sambon trovärdig då hon varit mån om att endast berätta det hon minns, och eftersom hon uppenbarligen vill 47-åringens bästa.

47-åringen som varit häktad sedan 23 januari ska stanna kvar i häktet till dess domen vunnit laga kraft, eller tills vården kan påbörjas.

Tingsrätten anser nämligen att det finns risk att den dömde faller tillbaka i brottslighet om han släpps fri.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons