Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till psykvård

Annons

En 36-årig Falubo har dömts av Falu tingsrätt till skyddstillsyn med särskild föreskrift om psykiatrisk vård.

Mannen har bland annat misshandlat en ordningsvakt utanför en restaurang i Borlänge.

Falubon döms även för olaga hot och ofredande. Mannen har enligt domen hotat sin farbror per telefon under år 2000, och hotet bestod i yttranden om att han skulle döda farbrodern och farbroderns tre barn och bränna ner farbroderns hus.

Mannen har enligt domen också ringt ett tjugotal gånger till sin faster och hennes sambo och hotat att misshandla dem.

36-åringen bestred anklagelserna om hot och ofredande med hänvisning till att han inte minns vad han uppgett under samtalen, och att han i vilket fall saknat uppsåt att omsätta hoten i praktisk handling.

Dessutom döms den 36-årige Falubon för våld och hot mot tjänsteman. En ordningsvakt vid en restaurang i Borlänge bad 36-åringen att lämna restaurangen på grund av störande uppträdande. Enligt domen ska 36-åringen därefter tilldelat ordningsvakten ett kraftigt knytnävslag i ansiktet. När ordningsvakten tillsammans med en kollega brottade ner Falubon ska han ha hotat att döda vakten.

Ett läkarintyg visar att det kan misstänkas att mannen var drogpåverkad och led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfällena, vilket fick rätten att döma 36-åringen till skyddstillsyn.

Den särskilda föreskriften innebär att 36-åringen ska underkasta sig den psykiatriska vård som den lokala kriminalvårdsmyndigheten i samråd med läkare anser är nödvändig.

36-åringen ska dessutom betala skadestånd, 5 000 kronor till farbrodern och 500 kronor till ordningsvakten.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons