Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till livstid

Annons

- Jag är nöjd med domen och hade inte heller förväntat mig någon annan påföljd än livstid, säger åklagaren Olle Sohlberg minuterna efter att Mora tingsrätt offentliggjort domen som omfattar 100 sidor.

Jan-Erik Brandt har hela tiden nekat till att ha något som helst med mordet att göra och rätten redovisar också i sin dom mycket noggrant alla de detaljer som kunnat ifrågasättas i skuldfrågan och som talat till Jan-Erik Brandts fördel.

Rätten konstaterar ändå att bevisningen är så graverande för Brandt att det är ställt utom allt rimligt tvivel att han begått den gärning han åtalats för.

Mest vikt i bevisningen lägger de på det fingeravtryck som bevisligen tillhör Jan-Erik Brandt och som fanns på en av de tejp-remsor som använts vid paketeringen av Marie Samuelssons kropp.

Även fyndet av Maries klubbjacka, gömd bland motordelar i Jan-Erik Brandts bilverkstad, anses av tingsrätten vara ett av de tyngsta bevisen i skuldfrågan.

Jan-Erik Brandt hävdar att Marie var klädd i sin klubbjacka vid försvinnandet och att den jacka som påträffades gömd var en tredje jacka i deras ägo. Att så inte är fallet har klart kunnat bevisas menar tingsrätten.

Så här skriver rätten slutligen i sin dom:

"Mordet har riktat sig mot en mycket närstående och fysiskt svagare person och måste ha varit ett utdraget och smärtsamt förlopp, som injagat dödsångest hos offret. Jan-Erik Brandt skulle kunnat ha besinnat sig och avbrutit sitt illdåd, men gjorde aldrig det. Hans handlande efter dådet tyder på att han handlat i kallt blod. Han ringde ju kort efter gärningen till flera personer och dolde liket omsorgsfullt kort tid därefter.

Dådet har alltså präglats av synnerlig hänsynslöshet och även varit ett led i tidigare övergrepp mot Marie Samuelsson. Till detta kommer att Jan-Erik Brandt genom mordet berövat två små barn sin mor för alltid och - i förlängningen - även sin far under mycket lång tid. Allt detta medför att straffvärdet uppgår till livstids fängelse. Eftersom psykisk störning inte förekommit återstår inget annat än just lagens strängaste straff".

Rätten konstaterar även att samtliga målsägare, de två döttrarna, Maries båda föräldrar och en yngre bror, ska anses som så närstående till Marie Samuelsson att de är berättigade till skadestånd för det psykiska lidandet. Jan-Erik Brandt ska därför betala 100 000 kronor var till de två döttrarna, 75 000 kronor vardera till Maries föräldrar samt 50 000 kronor till hennes yngre bror. Skadestånden betalas av statens brottsofferfond som i sin tur ställer fordran på den dömde.

Jan-Erik Brandts försvarsadvokat, Tomas Wikner, befinner sig på en båt på väg till Åland då vi når honom under fredagen.

- Jag vill inte ge några kommentarer och kan inte säga något om ett eventuellt överklagande förrän jag hunnit läsa igenom domen i sin helhet, säger han.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons