Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till åtta år för dråp

Annons

Rätten konstaterar i domen att 34-åringen under långa tider fungerade väl i samhället och att det måste bedömas som ytterst angeläget att han får den hjälp och den vård han väl behöver och är motiverad att ta emot.

Det var kvällen den 5 december förra året som 59-åringen var ute och rastade sin hund på en gångväg vid Kungsvägen i Säter.

34-åringen var också ute med sin hund. Innan hundägarna möttes sprang 34-åringens hund fram för att hälsa på den andra hunden. Då föste 59-åringen bort den främmande hunden med foten.

Detta gjorde 34-åringen rasande och han gick till omedelbar attack. Han drog ner 59-åringen på marken, satte sig över honom och slog ursinnigt mot hans ansikte och huvud. En 19-årig yngling som vittnade vid rättegången sade att 34-åringen efteråt berättat att han utdelat 45 slag mot mannen.

Tingsrätten konstaterar att även om gärningsmannen inte räknat alla slag, kan slutsatsen dras att det varit fråga om många slag.

Den obducent som vittnade uppgav att åtminstone tio knytnävsslag har träffat offret. Läkaren redogjorde också för hur slagen vållat mannens död.

När rätten gjort bedömningen om gärningen varit mord eller dråp har den resonerat så här:

Brottet har inte föregåtts av någon särskild planering eller annan form av förslagenhet. Det har dock varit fråga om ett oprovocerat överfall följt av en grym och besinningslös dödsmisshandel utförd av en boxningstränad man i trettioårsåldern mot en äldre man som efter fallet kunde beskrivas som helt försvarslös.

Den 34-årige mannen ska, enligt domen, betala 25 000 kronor i skadestånd till den döde mannens syster och 34 970 kronor till dödsboet.

I väntan på att domen vinner laga kraft och att han blir placerad på anstalt ska 34-åringen bli kvar i häkte.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons