Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd läkare får behålla legitimation

Annons

Ansvarsnämnden anser att kritik med rätta har riktats mot läkaren. Bland annat med tanke på en dom för misshandel, och fel som tidigare ledde till en varning från ansvarsnämnden.

Men nämnden tycker inte att detta är tillräckligt för att visa att läkaren för närvarande är uppenbart olämplig att utöva läkaryrket.

Därför har ansvarsnämnden beslutat att läkaren får behålla sin legitimation under en prövotid på tre år.

Socialstyrelsen anser att läkaren är omdömeslös och har bristande förmåga till impulskontroll. Dessutom att läkaren förfarande har undergrävt den tillit allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare.

Socialstyrelsen pekar på att tingsrätten fällt läkaren för misshandel till villkorlig dom och böter, att ansvarsnämnden varnat läkaren tidigare efter anmälningar från två patienter, att läkaren varit föremål för förtroendenämnden och att läkaren enligt minnesanteckningar från sittronder pekats ut för att ha uppträtt olämpligt mot patienter.

Socialstyrelsen anser att läkaren är uppenbart olämplig att utöva yrket.

Läkaren själv hävdar att några enstaka personer vill honom illa och på alla sätt försökt komma åt honom. Han menar att patientsäkerheten aldrig har äventyrats, och att det aldrig varit tal om någon förtroendekris, varken till patienter, anhöriga eller personal.

Läkaren pekar på att han fälldes i tingsrätten mot sitt nekande och att han aldrig överklagade domen för att undvika den psyk-iska belastning som varje rättsprocess innebär:

"Jag förutsåg då inte att min legitimation som läkare skulle komma att ifrågasättas."

Efter det att läkaren dömts av tingsrätten, fick han en varning av landstinget Dalarna. Trots detta erbjöds han senare samma år en chefstjänst.

Detta, anser ansvarsnämnden, tyder inte på att han då ansågs som olämplig för yrkesutövandet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons