Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för telefonhot

Annons

Hotet bestod i att Malungsbon uttalade att journalisten "ligger jävligt risigt till". Detta som en följd av artiklar han skrivit.

Malungsbon hotade också med att han hade hjälp av Hells Angels. Han skulle vidare kasta in en handgranat på redaktionen i Malung, samt se till att redaktionen skulle brännas ner. Den hotade journalisten tog hotet på mycket stort allvar och gjorde en polisanmälan. Telefonsamtalen kunde spåras till den nu dömde Malungsbon.

Vid förhandlingarna i Mora erkände han ett av samtalen. De två andra hade han inget minne av, eftersom han hade varit alltför berusad vid de aktuella tillfällena. Han ifrågasatte dock inte att dessa samtal hade skett.

Malungsbon ska, utöver sitt straff, även betala femhundra kronor till brottsofferfonden.

Kammaråklagare Kerstin Persson yrkade på fängelsestraff och såg extra allvarligt på hoten eftersom de hade riktats mot en journalist i dennes yrkesutövning.

Den åtalade Malungsbons advokat Fredrik Sandbreg menade emellertid att skyddstillsyn var den rätta påföljden och att hans klient behövde vård.

Rådmannen Hans Göran Åhgren vid Mora tingsrätt förklarade för den åtalade att skyddstillsyn var hans sista chans. Nästa gång kommer det att bli fängelse, sade han.

De hot som riktades mot Malungsjournalisten skedde i slutet av september förra året. Den hotade journalisten förklarade att det hade varit mycket obehagligt eftersom han också visste att det i kretsen fanns flera personer som tidigare dömts för våldsbrott.

De tidningsartiklar som utlöste de här hoten handlade om ett handikapphem som tvingades stänga och flytta på grund av att en missbrukare bodde i en angränsande lägenhet. Bråk i lägenheten ska ha bidragit till att personalens säkerhet vid handikapphemmet inte kunde garanteras.

Den åtalade 41-årige Malungsbon hävdade att det handlade om en "fyllegrej". Han var också mycket ångerfull och lovade att det inte skulle upprepas.

På försvarets fråga om han hade kontakter med Hells Angels förklarade han också bestämt att så inte var fallet, utan det var bara någonting han hade sagt i fyllan och villan.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons