Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för sexbilder

Annons

Rätten menar att han har gjort sig skyldig till en mycket allvarlig kränkning av flickans personliga integritet, dels genom det sexuella utnyttjandet och dels genom att sprida bilderna på internet.

Flickans ombud hade krävt ett ännu högre skadestånd, 120 000 kronor, men rätten stannade vid 80 000 kronor för kränkningen och 20 000 kronor för sveda och värk.

Frågan om flickan har befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd har varit central för rättens bedömning.

Att flickan verkligen har befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd anser rätten framgår både av hennes egna och väninnans uppgifter.

Fallet har dessutom varit speciellt på det sättet att det har funnits bildbevis, där flickans sovande eller medvetslösa tillstånd tydligt framgår, och där 26-åringen framstår som fullt vaken och närmast poserande inför kameran.

Anledningen till att rätten dömer 26-åringen till fängelse är att den vill "inskärpa hos män - inte minst unga män med ett omoget synsätt - att kvinnor inte får behandlas som objekt i sexuella sammanhang utan att ett sexuellt umgänge faktiskt kräver att mannen på ett rimligt sätt förvissat sig om kvinnans samtycke".

Rätten motiverar fängelsestraffets längd med att 26-åringen har visat hänsynslöshet när han utnyttjade flickan, som det verkar i främsta syfte att kunna skryta inför sina kamrater.

Rätten menar att övergreppet har orsakat stort lidande för flickan, ett lidande som i värsta fall kan sätta sin prägel på hela hennes framtid.

Det var natten till den 3 oktober 2002 som övergreppet ägde rum.

Den aktuella kvällen hade 26-åringen och en kamrat festat tillsammans med flickan och en väninna till henne, vilka kom med buss från Falun.

De gick hem till 26-åringens bostad i Borlänge, där den berusade flickan blev trött och lade sig på en soffa för att vila.

Medan flickans väninna vistades i ett annat rum drog 26-åringen ned flickans byxor, medan kamraten fotograferade övergreppet.

Dessa bilder sparade 26-åringen senare på sin dator, och spred även bilderna vidare till flera bekanta.

Efter händelsen har flickan mått mycket dåligt, och har regelbunden kontakt med kurator.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons