Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för mordförsök ber om nåd

Annons

Så länge den processen pågår kommer den dömde att vara på fri fot. Något som han varit sedan den avslutade huvudförhandlingen i Falu tingsrätt i december 2002.

Mannen dömdes i tingsrätten, i januari 2003, till fyra års fängelse för försök till dråp. En dom som alltså Svea hovrätt sedan skärpte både vad gäller brottsrubricering och påföljd.

Mannen skottskadade den 28-årige ryttaren Jonas Fjellgren när denne red sin häst på vägen utanför den nu dömdes gård i Östanbjörka. Detta sedan han avlossat tre skott med en älgstudsare från sin altan. Ett av skotten slet sönder Fjellgrens ena vad. Han var ytterst nära att förblöda i väntan på sjukvård.

Som argument för sitt handlande uppgav mannen att han under en längre tid retat sig på att hästar reds i området.

Den 29 juli i år fastställdes Svea hovrätts dom. Detta sedan Högsta domstolen inte gav mannen något prövningstillstånd.

I detta läge vann domen mot den nu 68-årige mannen laga kraft. Han kunde börja att avtjäna sitt straff.

Vid Frivården Dalarna bekräftar chefen Bo Österlund att mannen begärt uppskov.

- Sekretessen förbjuder mig att yppa något om och när vi ska ta ställning till mannens begäran. Jag vet också att han begärt nåd men inte på vilka grunder.

- Om mannen får avslag på sin begäran ska han dock omedelbart infinna sig vid den anläggning som han tidigare fått besked om, förklarar Österlund.

Är det vanligt att personer, som dömts till så långa fängelsestraff som det här är frågan om, kan befinna sig på fri fot så länge?

- Utan att kommentera det enskilda fallet så är det mycket ovanligt.

Varför det är på det här viset anser Österlund vara en sak för domstolsväsendet att kommentera.

Den 7 oktober, alltså dagen innan mannen skulle börja att avtjäna sitt straff, begärde han via sitt juridiska ombud, advokat Björn Henriques, Ludvika, nåd hos regeringen.

- Advokaten preciserade inte sina skäl för nådeansökningen utan begärde anstånd fram till den 20 oktober med detta, berättar handläggaren Katarina Fabian vid Justitiedepartementets nådeenhet.

Den 20 oktober inkom advokaten med ytterligare en begäran om anstånd på grund av hög arbetsbelastning.

- Det datum som nu gäller är den 1 november och då har vi begärt att advokaten ska ha sina skäl formulerade, säger Katarina Fabian.

Hur lång tid tar det sedan för regeringen att fatta beslut om nådeansökan?

- I normalfall handlar det om en handläggningstid på 6-8 veckor. Regeringens beslut kan inte överklagas, tillägger Katarina Fabian.

När det gäller Frivårdens beslut, angående uppskov med inställan vid anstalten, så kan detta överklagas i ytterligare fyra instanser.

Kriminalvårdsstyrelsen, länsrätten, kammarrätten och slutligen Regeringsrätten är de instanser som den dömde kan vända sig till.

- Det stämmer, säger Bo Österlund, men om Kriminalvårdsstyrelsen säger nej så tvingas den dömde att infinna sig omedelbart. Detta oavsett om han eller hon sedan går vidare med sin överklagan.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons