Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för bristfällig bokföring

Annons

Domen, som inkluderar 500 kronor till Brottsofferfonden, meddelades från tingsrätten på torsdagen.

Det var i september förra året som stämningsansökan lämnades in mot mannen som är bolagsman och ansvarig företrädare för det aktuella företaget.

Vice chefsåklagare Patrik Säflund hävdade att 58-åringen under 2002 och fram till och med den sista februari 2004, uppsåtligen eller av oaktsamhet eller grov dito, underlåtit att löpande bokföra alla affärshändelser och bevara allt räkenskapsmaterial.

- Samtliga intäkter och mervärdesskatt för den tiden har inte bokförts liksom egna uttag och insättningar med följd att rörelsens förlopp och ekonomiska resultat inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen. Vidare hävdades att skattemyndighetens kontrollverksamhet försvårades allvarligt.

När fallet behandlades i tingsrätten befanns att åtalet kunde styrkas och att gärningarna skulle bedömas enligt vad åklagaren hade hävdat.

Fängelse finns i straffskalan för den brottslighet som 58-åringen dömts för. Nu stannade det emellertid vid villkorlig dom och dagsböter.

- Det saknas särskild anledning att befara att den dömde kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, konstaterar Lars Vestergren vid Falu tingsrätt.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons