Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för 46 brott

Annons

När polisen gjorde husrannsakan i mannens bostad i Avesta i början av maj fann man det avsågade hagelgeväret och sprängladdningen.

Vid rättegången förnekade mannen all kännedom om föremålen och påstod att någon hade placerat dem i hans bostad. Detta trots att polisens tekniska undersökning visat att mannens avtryck fanns på en tejpbit som var lindad runt hagelgeväret.

Vapnet låg i en ryggsäck tillsammans med sprängladdningen, vars sprängkraft kunde orsaka amputationsskador.

Därtill fann polisen stöldgods i bostaden. Mannen kunde inte heller förklara hur detta hade hamnat i bostaden. Rätten anser dock är osannolikt att mannen saknar vetskap om hur det gått till.

Mannen försvarade sig med att han var inne i en missbruksperiod under den aktuella perioden och att folk ofta besökte bostaden.

Tingsrätten finner dessutom att mannen har gjort sig skyldig till ytterligare 15 brott. Bland annat har rätten dömt honom för stöld, snatteri, utpressning, hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

Åklagaren hade emellertid åtalat 22-åringen för 46 brott.

Mannen får sitta kvar i häktet tills dess att domen vinner laga kraft och har dömts att betala cirka 120 000 kronor i skadestånd.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons