Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd åtalades på nytt

Annons

Det var den 20 februari som buss-chauffören körde från Lilleström mot hemmet i norra Dalarna. Enligt honom själv i upprört tillstånd efter en familjetvist. Därtill ska han ha blivit påbackad av en bilist i Engerdal.

Färden med den stora turistbussen, som var tom förutom chauffören, var vinglig. En bilist upplevde att bussen kom att ligga för nära honom efter det att han kört förbi. Efter en rad incidenter valde den norske bilisten att köra åt sidan. Då stannade bussen och chauffören beskyllde mannen för att ha backat på honom i Engerdal. Sedan slog han den norska bilisten med flera slag i ansiktet samt sparkade honom. Slag och sparkar som en annan bilist kunde vittna om.

När bussen senare stoppades, vägrade chauffören att lämna blodprov. Det fördröjde det hela, men blodprovet visade vid provtagningen på höga 2,25 promille.

För att ha kört påverkad, för misshandel samt sättet han körde bussen på, dömdes han till 75 dagars fängelse. Därtill 5 000 kronor i böter och 1 000 kronor i rättegångskostnader.

Bötesbeloppen sattes låga, då den norska tingsrätten menade att mannen saknade ekonomiska tillgångar.

Hans förbjuds även att köra motorfordon i Norge i tre år.

Mannen deltog inte vid rättegången i Norge, och den enda kontakten han ska ha haft med sin advokat, var ett läkarutlåtande som faxades sent på eftermiddagen, dagen före förhandlingen.

Då körkortsindragning inte sker länder emellan, kunde mannen fortsätta att köra buss i Sverige. 20 dagar senare körde han en buss på riksväg 80, väster om Valbo köpcentrum i Gävle. Det snöade vid tillfället, men trots det valde chauffören att köra om en plogbil. Han kolliderade då med en framförvarande plogbil.

För den olyckan åtalas mannen nu för grov vårdslöshet i trafik. Åklagaren menar att busschauffören höll för hög hastighet och inte varit tillräckligt uppmärksam. Omkörningen innebar ett medvetet risktagande för passagerarna i bussen, enligt åklagaren.

Det ärendet kommer inom kort upp till prövning i tingsrätten.

Fem dagar senare sattes det bolag, där chauffören var anställd, i konkurs. Där åtalas nu en anhörig till chauffören för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Vid konkursen fanns en brist i bolaget på 3,4 miljoner kronor. De flesta av fordonen var hyrda, men än återstår en buss att sälja samt en del tillbehör.

Den ansvarige i företaget åtalas nu för att samtliga körrapporter för räkenskapsåret 2002 inte bevarats, att intäkter inte har bokförts, och att inte heller kontanta in- och utbetalningar bokförts senast påföljande arbetsdag. Likaså har inte årsredovisning upprättats för perioden 1 juli 2003-30 juni 2004. Därtill har ingen bokföring skett från den 1 oktober fram till konkursdagen den 20 mars.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons