Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom problem för kvinnojourerna

Annons

Representanter för kvinnojourerna var på plats i tingsrätten i Eksjö för att stödja kollegorna som åtalats för att ha gömt en kvinna och hennes barn i sex år. En dom ger problem för jourerna, säger Roks-ordföranden.

Jourkvinnornas kolleger på kvinnojouren i Tranås är åtalade för medhjälp till grov egenmäktighet med barn. Brottsrubriceringen innebär i klartext att de hjälpt en mamma att hålla barnen gömda från deras pappa.

De åtalade riskerar fängelsestraff för sin hjälpinsats.

Åklagaren återkommer under rättegången ständigt till samma spörsmål: "Varför frågade ni inte? Undersökte ni inte?" Men så vill inte jourerna och Roks jobba.

Lina Ploug har samma bekymmer:

Kvinnan som fick hjälp dömdes tidigare till tio månaders fängelse. Straffsatsen löper från sex månader och upp till fyra år.

Ingen av kvinnorna, tre från jouren samt en tidigare rektor i Tranås, erkänner sig skyldiga till något brott. Kvinnorna hävdar att de inte vetat om att mamman inte hade vårdnaden om barnen eller att hon så småningom blev efterlyst av polisen.

Jourkvinnorna bestrider att barnens pappa _ som inte fick träffa sina barn på nästan sex år trots att han juridiskt sett hade vårdnaden _ ska få skadestånd. Hans krav ligger på totalt 50|000 kronor, 20|000 från rektorn och 30|000 från de övriga.

En av de åtalades advokater, Anna Björklund, påpekar bland annat att mannen redan fått skadestånd i samband med att mamman dömdes, och att man inte kunde döma två gånger i samma sak.

Bland dem som finns på plats i Eksjö är Ireen von Wachenfeldt, tidigare omstridd ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks).

TT

Mer läsning

Annons