Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom om livränta överklagas

Annons

Mannen hävdar att arbetsförhållandena blev sämre efter ett nytt avtal 1996. Han var facklig förtroendeman och upplevde att detta ledde till motsättningar mellan honom och arbetsgivaren.

Dessutom tyckte han att en arbetskamrat trakasserade och psykade honom.

Försäkringskassan anser inte att mannens problem är av det slaget att han har rätt till livränta, men länsrätten tycker att det är uppenbart att mannen varit utsatt för en långvarigt pressande arbetssituation och kränkande särbehandling av chefer och en kollega. Detta har lett till att han förlorat både arbete och hälsa.

Det var de tre nämndemännen i länsrätten som dömde till Orsabons fördel, rättens ordförande rådman Peter Krantz hade en annan uppfattning.

- Jag anser att utredningen inte visar att kollegor och arbetsgivare agerat på ett så klandervärt sätt att detta med hög grad av sannolikhet gett upphov till de besvär som mannen haft, förklarar Peter Krantz i en kommentar till länsrättens dom.

Försäkringskassan, som vidhåller sin tidigare uppfattning, vill nu att kammarrätten i Sundsvall prövar ärendet och upphäver länsrättens dom.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons