Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dolda skatter visas

Annons

Han har haft hårda och tunga arbeten under en stor del av sitt liv.

Klyppers Harald Persson fick i ungdomen börja arbeta i skogen och han har livnärt sig och familjen genom skogs-, väg-, gruv-, sten- och snickeriarbete.

-När jag var med och byggde vägtrummor i sten fanns det inga kranar, utan vi använde gammaldags stubbrytare för att lyfta, flytta och passa in stenblocken i konstruktionerna, minns han.

Men trots det tunga arbetet är Harald vid mycket god vigör -både fysiskt och psykiskt.

Och han kryddar sin vitalitet och tillvaro med en stor portion humor.

-Livet blir inte trevligare av att man går runt och surar, konstaterar han.

Tidigare ägnade han sin "lediga tid" åt att lösa korsord, men nu skriver han på en bok om en by som lånar egenskaper från såväl Haralds hemby som andra byar. Hans granne, tillika Björbo intresseförenings ordförande, Jan Åkerström, har uppmuntrat honom att skriva ned sina iakttagelser, tankar och reflektioner.

Under ett grannbesök råkade Jan få syn på några av Haralds gamla tuschteckningar, gjorda mellan 1935 och 1943, en serie porträtt av kända och okända personer.

-Jag blev positivt överraskad, berättar Jan, som ordnade så att teckningarna nu ställs ut i skyltfönstret till en av affärslokalerna i Konsumfastigheten i Björbo.

- Det är otroligt roligt att se bilderna utställda på det här sättet. Tidigare har de legat undanstoppade och inte ens alla mina släktingar har sett dem innan de ställdes ut. Jag minns att när jag började teckna fanns det inte tusch att köpa i butikerna här hemma, utan jag fick åka till Falun och inhandla några små flaskor, berättar han.

Han har fått bud på flera av teckningarna, men vill inte sälja - förrän verken når "sitt rätta värde".

-Jag har gjort en större tavla och den hänger -för säkerhets skull -hemma hos byns polis, säger Harald med ett underfundigt leende.

Det verket sålde han för fem kronor och nu väntar han på att omvärlden ska upptäcka att det är en "äkta Klyppers Harald".

Han har också redan beställningar på sin bybok, som förhoppningsvis blir klar till Haralds 100-årskalas.

-Det går inte fortare än så. Jag har nämligen ingen dator, utan är tvungen att göra uppehåll när jag får skrivkramp - i handen, alltså.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons