Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dokusåpor bra för unga

Annons

- Att lära sig innebär också att man lär sig att man inte vill bli som dem. Det barn kommenterar mest är de deltagare som är värst. Man tar avstånd från dem som beter sig moraliskt oförsvarligt.

Rönnberg kallar dessa dokusåpatyper för "antibilder". Hon anser att de fyller en viktig funktion. Genom att överträda gränser gör de gränserna tydliga.

- Ungdomarna diskuterar det här tillsammans med kompisar, och kan ta upp moral och värderingar på ett annat sätt än hemma.

Före dokusåpans tid var det tvål-operorna som fyllde denna funktion. JR och Pamela representerar liknande typer som Robinson-Robban och Baren-Meral.

Hon menar att producenterna till dokusåporna väljer deltagare för att täcka upp klassiska konstellationer. Så får publiken bekanta sig med lätt igenkännliga typer som bögen, invandraren, kärringen, den late, den snälle och så vidare.

Men Margareta Rönnberg vill spåra dokusåpans rötter ännu längre tillbaka i tiden. I den antika grekiska mytologin återfinns samma grundläggande typer som i dokusåpan: patriarken, horan, den unge uppstudsige.

- Det är samma typ av problematik eftersom vi lever i samma typer av grupper och familjer.

Medan mycket är sig likt kan Rönnberg ändå konstatera vissa förändringar.

- Patriarken har mindre framgång i dag, vilket nog har att göra med utvecklingen i samhället, säger hon.

Rönnberg menar att vi har en mer "kvinnlig" typ av maktutövning i dag, vilket gör att traditionella "patriarker" får det svårt, även i dokusåpans värld.

- De som beter sig på det sättet blir utröstade ganska snabbt, det märker man.

Som exempel tar hon när deltagarna i Fame Factory gjorde uppror mot rektorn Bengt Palmers och dennes auktoritära ledarstil.

Rönnberg menar att de värderingar som i stället premieras bland unga i dag, om man studerar dokusåporna, är att man är schysst, att man bidrar till gruppen och att man är sann mot sig själv.

Kan inte dokusåpor vara skadliga på något sätt?

- Om ungdomarna levde i en värld som bara bestod av dokusåpor, ja. Men nu gör de inte det. I den vidare kontexten blir det ett inslag som ställs mot andra i samhället.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons