Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktorn kommer

Annons

Mer än häften av alla hus med torpargrund eller inredd källarvåning får problem med mögel. Det kan orsaka skador som kostar hundratusentals kronor att åtgärda. Och det utan att hemförsäkringen gäller för sanering av huset.

Det är för att upptäcka möglet, som byggdoktorn kommer in i bilden. Han är specialutbildad på sjukdomen, har näsa för lukten och vet var han ska söka smittkällan.

- Låt därför alltid en seriös fackman besikta drömhuset innan du köper det, råder byggdoktorn Johan Pettersson på Anticimex i Falun.

- Det kostar visserligen tre - fyra tusenlappar, men är väl använda pengar för att slippa mardrömmar efter köpet.

Ett seriöst hembesök (besiktning) ger dig klara besked om i vilket skick huset befinner sig. Du får veta vilka fel och brister som finns, vad det är för hus och vilka risker det löper att drabbas av sjukdom framöver.

- Anlita gärna en större firma som finns kvar på marknaden och var noga med att ta referenser på den som ska utföra jobbet, råder byggdoktorn.

För att kunna ställa rätt diagnos gäller såväl att känna till husets konstruktion, som att kunna avslöja mögellukt och lägga märke till fuktrosor. Se upp speciellt med inredda källarvåningar, där mark- eller byggfukt kan tillföras reglar och träkilar i golvet och starta en förödande mögeltillväxt.

Även vindar i gamla hus drabbas ofta av mögel efter renovering och övergång till ny uppvärmning. Den gamla värmepannan har nämligen fört det goda med sig att den hållit skorstenen varm och vinden frisk och torr.

Vid övergång till fjärrvärme eller jordvärme blir skorstenen plötsligt farligt kall om vintern. Det kan få tråkiga följder på vinden, om inte ventilationen i bostaden förbättras när oljepannan försvinner.

När det gäller den gamla torpargrunden, som på nya hus kallas krypgrund, är det sommartid problemen uppstår. Avdunstningen från marken och fukten utifrån gör att luftfuktigheten inuti grunden bli så hög att mögel och svamp trivs alldeles förträffligt.

Efter hembesöket görs en fördjupad kontroll av misstänkta tecken på sjukdom. Där så behövs skriver doktorn ut recept på medicin, (åtgärdsförslag), och hjälper till med kontakterna utåt för att få huset friskt. d

d Det kostar ofta fastighetsägaren stora summor men är det absolut enda sättet att rädda huset. Bra att veta i sammanhanget är att ekonomisk hjälp i vissa fall kan fås från småhusskadenämnden. (Se faktaruta ovan)

- Sjukdomen är inte är obotlig, och man ska akta sig för att stämpla hus som mögelhus. Med rätt medicin blir det lika friskt som något annat hus, framhåller byggdoktorn.

Fukt, mögel, röta och hussvamp på dagens byggnader orsakar omfattande skador, som kostar stora pengar. Sjukdomarna har ökat väsentligt under de senaste 10 åren, beroende på bland annat ändrade byggmetoder, nya byggnadstekniska lösningar, nya byggnadsmaterial och allt snabbare byggtakt.

Fuktskador som uppkommer genom att ledningar sprungit läck omfattas som regel av hemförsäkringen. Däremot täcker den inte skador som orsakats av utifrån kommande fukt.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons