Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dog Celtica i onödan?

Annons

Bakom sig har Charlotta Österberg en mardrömslik natt med inhyrda hästen Celtica. Denna hade skadat benet i hagen en lördag och tvingades till ett utdraget lidande. Allt beroende på jourhavade distriktsveterinärs oförmåga att ställa diagnos.

För det krävdes röntgen, och någon sådan fanns inte att tillgå på stationen i Borlänge. Förgäves sökte distriktsveterinären i stället få omedelbar hjälp av en närbelägen privatpraktiserande specialist med nödvändig utrustning.

Denne hade helgstängt och var bortrest. Men han kunde nås på telefon och lovade ställa upp nästa morgon. Han anlände med en mobil röntgen, men då var det redan för sent. Celtica hade fallit omkull under natten och kunde omöjligt resa sig.

För Charlotta Österberg och de chockade hästägarna återstod bara att tillkalla nödslakten och låta Celtica somna in. Hennes skadade ben kapades av den privata veterinären för att röntgas åt försäkringsbolaget, och stallvärden lämnades tillsammans med de chockade hästägarna i ett nedblodat stall.

I skrivelsen till Jordbruksverket förklarar Charlotta Österberg att det var 17 grader kallt när Celtica hittades på tre ben i hagen. Hon måste därför in i stallvärmen, dit hon kom rejält medtagen efter en timmes kämpande.

En mobil röntgen hade hjälpt distriktsveterinären ställa en snabb diagnos och lindra lidandet för hästen. Den kunde till och med ha räddat hästens liv, då skadan kanske gått att reparera om den inte ramlat omkull.

Charlotta Österberg framhåller att hon inte vill rikta kritik mot någon av de inblandade veterinärerna. Det är joursystemet hon vänder sig emot, då det innebär att den mobila röntgen som finns i länet låses in hos en privat veterinär kvällar och helger, då även de välutrustade ATG-klinikerna Romme och Rättvik har stängt.

Hela förloppet, från det att skadan upptäcktes till det blodiga slutet, har videofilmats och bifogats skrivelsen till distriktsveterinäravdelningen och djurskyddsavdelningen på Jordbruksverket.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons