Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dödsstöten för Dalamodellen"

Annons

Men moderaterna vill se ännu mer:

- De fem lokala hälso- och sjukvårdsstyrelserna bör också läggas ned. Dessa styrelser har inga pengar och därmed ingen makt. Däremot kostar de en massa pengar. Från den 1 juni 2001 till den sista juni 2002 var politikerkostnaderna för dessa styrelser 2 420 909 kronor, säger Wiklund.

Är det inte risk att landstinget blir för centraliserat?

- Vi politiker kan vara befolkningsföreträdare ute i kommunerna. Jag tror inte att många politiker är lösningen. Det är bättre med klara direktiv. Wiklund tycker det är bra att man också tittar över administrationen.

- Sedan Hälso- och sjukvården Dalarna infördes har landstinget byggt upp två parallella landstingskanslier. Vi har väldigt många mellanchefer i dag. Dalamodellen har varit en lek med Kalle Anka-pengar. Landstinget sitter och förhandlar och köper och säljer till varandra. Det skulle ge bättre kostnadskontroll, var det tänkt. Men det ser vi ju nu att det inte haft någon effekt, säger Wiklund.

Han är emot den planerade skattehöjningen.

- Jag tror inte att höjd skatt är en lösning på problemet. Höjd skatt gör bara att alla verksamheter får mer pengar att fördela och göra av med. Det leder till en volymökning, i stället för en åtstramning som vi behöver.

Wiklund vill jaga kostnader i större utsträckning.

- Vi måste se över våra strukturer. Sjukhusen ska vara kvar, men kanske ska de specialiseras mer än i dag. Sedan kan man titta på olika utbudspunkter, exempelvis folktandvårdskliniker. Alla har ju inte ens tandläkare i dag. Man måste också titta över ledarfrågan på tjänstemannasidan.

- Sedan är vi ju också beredda att spara på bidragsgivning och politikerorganisationen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons