Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsstening i Iran trots protester

Annons

En man har stenats till döds i en by i Qazvinprovinsen i västra Iran, trots att avrättningen inställdes för ett par veckor sedan, uppger en iransk forskare bosatt i Oslo för TT.

Avrättningen ska enligt Mahmood Amiry-Moghaddam, läkare och forskare i Oslo, ha skett i torsdags. Ursprungligen skulle steningen ha skett i juni men inställdes då på beslut av provinsens högste domare.

Någon förklaring till inställandet gavs inte, men beslutet från domaren kom direkt efter det att Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe hade kallat till sig Irans Osloambassadör och avkrävt denne en förklaring till varför Iran bröt mot ett avtal med EU 2002 att avstå från stening som avrättningsmetod.

Mannen från byn Aghche Kand utanför staden Takestan var dömd till döden tillsammans med sin älskarinna, trebarnsmamman Mokarrameh Ebrahimi. De båda har suttit fängslade i elva år för sin utomäktenskapliga relation.

Han anser att omvärlden måste kräva av de iranska myndigheterna att kvinnans advokat får tillåtelse att besöka henne.

Mahmood Amiry-Moghaddam representerar organisationen Stop Stoning Forever Campaign. Han säger att EU inte bör nöja sig med att kritisera det iranska kärnforskningsprogrammet utan också arbeta mer energiskt med att pressa Iran till att öka respekten för de mänskliga rättigheterna.

Iran har enligt honom redan tidigare brutit mot löftet till EU att avstå från stening. Bland annat ska en man och en kvinna ha avrättats på det sättet i maj förra året.

TT

Mer läsning

Annons