Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolycka uppe i tinget

Annons

Björbobon, som skadades och inte har något minne av olyckan, åberopade vittnesmål från två ynglingar, som berättade att den andra olycksbilen passerat dem i mycket hög fart.

På kvällen söndagen den 4 augusti i fjol frontalkrockade två personbilar på riksväg 71 i Borgsheden, Mockfjärd. I bilen som körde österut färdades två ynglingar, av vilka en, föraren, ådrog sig så svåra skador att han avled. Den andra bilen kördes av en Björbobo, som var på väg hem efter att ha spelat golf. Åklagare Maria Gyldner valde att åtala Björbobon för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Under onsdagens förhandlingar i Falu tingsrätt hävdade hon att han brustit i omsorg, varsamhet och uppmärksamhet, varvid fordonet gått över på fel väghalva och kolliderat med den mötande bilen.

Framsätespassageraren i den mötande bilen vittnade om att han sett Björbobilen på långt håll och att den stegvis glidit över på fel väghalva.

Björbobon, som ådrog sig allvarliga skador och fick föras till Falu lasarett för vård, berättade att han till följd av den kraftiga kollisionen och sina skador hade en minneslucka för tiden en stund före olyckstillfället till senare på kvällen.

Hans advokat Göran Lock hade kallat tre vittnen, två pojkar som cyklade längs 71:an ett stycke från olycksplatsen och en man som befann sig på sin tomt i Borgsheden. Pojkarna vittnade om att fordonet med ynglingarna förts i mycket hög hastighet och såväl de som det tredje vittnet berättade att solen var på väg att gå ned och låg rakt mot Björbobons vindruta.

I sin slutplädering yrkade Maria Gyldner, med tanke på att Björbobon är ostraffad, på villkorlig dom och böter. Göran Lock yrkade på en frikännande dom. Om rätten skulle finna hans klient skyldig instämde han i åklagarens yrkande om villkorlig dom och böter.

Dom meddelas om två veckor.

Mer läsning

Annons