Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolycka efter Midnattstravet

Annons

Evenemangen på travbanan höll på till klockan två på natten. Då var det meningen att de besökare som inte hade bil eller cykel skulle åka med någon av de bussar som arrangörerna bokat.

Trots detta valde många att ta sig hem på annat sätt. Vissa promenerade rakt över riksväg 70.

Vid tidpunkten var det dess- utom becksvart ute. Det i samband med saknad av trafikbelysning gjorde det i princip omöjligt för förarna att se alla människor som korsade vägen.

Polisen fick flera gånger stanna och avvisa folk som försökte lifta i båda riktningarna.

- Vi fick avvisa dem från vägen. De var en fara för sig själva och förarna, säger Erik Gatu, övervakningschef för polisen i Borlänge.

Det skulle senare visa sig hur livsfarligt det var. Bara några hundra meter bortanför Dalatravet, vid Rommeholen efter riksväg 70, blev en 17-årig flicka påkörd av en bil som körde i riktning mot Säter. Olyckan inträffade kvart i två efter midnatt. Flickan är född 1987 och kommer från Gustafs.

Vittnen har berättat för polisen att ett fordon tvingades väja till vänster för att undvika att köra på 17-åringen när hon befann sig på vägbanan. Bilen som kom bak-ifrån hann inte väja.

Flickan avled omedelbart.

Vägen har en hastighets- begränsning på 90 kilometer i timmen. Polisen har ingen uppgift om hur fort bilens förare körde.

Erik Gatu vill se förändringar från arrangörernas sida, för att förhindra liknande olyckor i framtiden.

- Vi tänker diskutera det här med arrangören och föreslå att om man inte ska ha travet i mitten av juni istället, då det är som ljusast.

- Visst, det ligger på eget ansvar att inte gå ut på vägen, men om det är ljust så har föraren åtminstone en chans att se, säger han.

Efter olyckan fördes flickan i ambulans till Falu lasarett där läkare senare konstaterade dödsfallet.

Anhöriga har underrättats av polis.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons