Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshoten kvar mot koreansk gisslan

Annons

Talibanerna uppmanade på fredagseftermiddagen den afghanska regeringen att skynda på frisläppandet av rebellfångar i utbyte mot de kidnappade sydkoreanerna, men satte ingen ny tidsfrist.

Den senaste tidsfristen för de 22 kidnappade sydkoreanerna, satt till klockan 12 afghansk tid på fredagen, löpte ut utan någon ny information om de kidnappades tillstånd.

Talibanerna har givit den afghanska regeringen en lista med namn på fångar som de vill ha fria i en utväxling.

Sydkoreanerna kidnappades förra torsdagen när de reste i en buss mellan Kabul och Kandahar i södra Afghanistan. Gruppen, 18 kvinnor och fem män, tillhör en kristen kyrka och befann sig på ett välgörenhetsuppdrag i landet. Gruppens ledare, pastor Bae Hyung-Kyu, har redan dödats av talibanerna.

Hoppet om att inga fler skulle dödas ökade sedan den sydkoreanska toppdiplomaten och presidentrådgivaren Baek Jong-Chun på fredagen anlänt till Kabul för att hjälpa den afghanska regeringen i förhandlingarna med kidnapparna.

Talibanernas talesman sade att de accepterat Kabul-regeringens begäran om mer tid för att involvera Jong-Chun i samtalen.

Myndigheterna i Ghazni, där gisslan tros befinna sig, mötte under dagen representanter för talibanerna på rebellernas begäran, uppgav Afghanistans vice inrikesminister Munir Mohammad Mangal.

En kvinna ur gisslan bad i ett telefonsamtal på torsdagen om hjälp, och om att hon och de andra 21 i gisslan snabbt ska bli befriade.

Mangal sade att han inte visste om talibanerna skulle acceptera att ta emot en läkare, men att myndigheterna packat ihop mediciner att sända till gisslan.

TT

Mer läsning

Annons