Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall: Roland Grundelius

Annons

FALUN. Roland Grundelius, Falun, har avlidit i en ålder av 74 år efter en längre tids sjukdom.

Roland Grundelius föddes och växte upp i Norrköping.

Han avlade teknisk gymnasieingenjörsexamen i Norrköping på kemilinjen 1951.

Året därpå anställdes han vid Stora Kopparbergs Centrallaboratorium.

1955 började han på Chalmers Tekniska Högskola avdelning för kemi och avlade civilingenjörsexamen 1959. Därefter fortsatte ytterligare studier i teknisk cellulosakemi hos professor Olof Samuelsson för teknologie licentiatexamen, som han avlade 1961.

Roland Grundelius återvände sedan till Stora Kopparbergs Centrallaboratorium 1961, där han tillträdde en befattning som forskningsingenjör.

Han utnämndes till biträdande laboratoriechef vid Skutskärsverken 1965, för att bli laboratoriechef året därpå. Den befattningen behöll han till 1975, då han återvände till Stora Kopparbergs Centrallaboratorium för att bli forskare i cellulosateknik. 1976 utnämndes han till laboratoriechefens ställföreträdare och 1977 till t.f. laboratorichef.

Roland Grundelius var den typiska vetenskapsmannen.

Han var metodisk och noggrann och mycket faktaorienterad. Komplicerade samband förklarades lungt och välformulerat med tydlig röst. Hans kunskap och saklighet gjorde att han mötte respekt och uppskattning bland både medarbetare och kollegor.

Cellulosafabrikerna i Skutskär har varit tekniskt ledande i världen med massakvaliteter som Stora 32 och Stora 61. Roland fick fortsätta den utvecklingen med fokus på alltmer miljövänliga massor genom blekning utan klorgas. Skutskär kom därigenom att vara först i världen med helt klorfri blekning av massa, s. k. EC-fluff.

Under hela 1990-talet var miljövänlig massablekning den dominerande frågeställningen inom massatillverkningens område. Roland var i allra högsta grad engagerad i den utvecklingen. Ett flertal artiklar i svensk och utländsk fackpress bär Rolands signatur.

Men det var inte bara yrkesrollen som intresserade Roland. Han var i allra högsta grad intresserad av naturen med skogspromenader, fjällvandringar, skidåkning, svampplockning och fiske.

Kajakpaddling tillsammans med hustrun Inger i havet vid Arkösund utanför Norrköping och i Dalarnas sjöar var en omtyckt sysselsättning.

I många år hyrde han också en stuga vid Ågs järnbruk.

Som pensionär kom Roland att intressera sig för släktforskning. Att söka sina rötter genom forskning efter sina förfäder kräver systematik, noggrannhet och tålamod. Egenskaper som Roland visat prov på redan under sin yrkesutövning.

Under hela sin sjukdomstid visade Roland prov på stark livsvilja och kämpaglöd.

Så till exempel var han ute med son och barnbarn och fiskade på sjön Varpan endast två månader före sin död.

Omgivningen hade svårt att föreställa sig hur sjuk Roland egentligen var.

Hans närmaste är hustrun Inger, dottern Eva och sonen Janne samt bonusbarnen Mats och Peter med familjer.

Mer läsning

Annons