Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

BORLÄNGE. Efter ett mycket långt och händelserikt liv har Albert Thuresson, Knutshyttan, avlidit i en ålder av 97 år.

Han var en profil i Söder-Tunabygden och han betecknades allmänt som ett levande lexikon.

Efter en kort tids sjukdom avled han lugnt och stilla i lördags på sjukhuset.

Han hade också förmånen att större delen av sitt liv ha en god hälsa och ända till för ett par veckor sedan sågs han ute på vedbacken utanför sitt hem i Knutshyttan

Albert Thuresson var också begåvad med en god och humoristisk berättarförmåga parad med ett sällsynt gott minne. Han kunde ordagrant återge samtal med bybor från tidigt 1900-tal.

På Backmanska slöjdskolan i Hedemora utbildade han sig i yngre dar till modellsnickare. Ett yrke som han sedan forsatte med via eget företag i Knutshyttan.

Under 30 års tid var han även föreståndare för Knutshyttans kraftstation.

Vid sidan av modellsnickeriet var han ofta anlitad för beställningsjobb till ortsbefolkningen. På 1920-och 30-talen åkte de flesta Söder Tuna-ungdomar på skidor tillverkade av Albert Thuresson.

Vid olika föreningars utflykter till Söder Tuna anlitades Albert ofta som guide och berättare.

En händelse som han då gärna berättade var hans skoltid på Hovgården där det förutom skola även rymdes fattiggård, sjukstuga och hospital.

För cirka 10 år sedan slutade han köra bil. Då blev det cykeln som blev hans transportmedel. Till Tunet i Romme cyklade han regelbundet för att bada bastu och till Gustafs och Silvberg styrde han på det viset kosan för att vara med i pensionärsträffar.

Hans goda fysik bidrog ofta till en del våghalsiga åtgärder. För bara ett par år sedan klättrade han olovandes upp på garagetaket för att skotta det rent från snö.

Många gånger under samtal hemma i hans kök har han berättat hur bra han alltid trivts med livet och människorna i sin by där han med undantag för några år bott i hela sitt liv.

Närmast anhöriga är barnen Karl-Arne, Stig och Eva med familjer

INGEMAR JOHANSSON

FALUN. Erik Wiklund, Falun, avled den 29 oktober vid en ålder av 82 år.

Erik började som springpojke i Envikens Nya Handels AB år 1937 och fortsatte efter en tid där som butiksbiträde. 1940 genomgick han handelsskolan vid Katrineholms Enskilda Läroverk, och han anställdes efter detta som kontorist hos Envikens Nya Handels.

Efter fullgjord värnplikt, som varade tiden april 1943 - september 1944, fick Erik anställning hos Aktiebolaget Gunnar Nyhlén i Stockholm, och därefter vid AB Iggesunds Bruks bokföringsavdelning.

Efter ett par år där fick han ansvar för bokföringen vid brukets skogsförvaltningar.

På sin fritid studerade Erik vid Hermods Korrespondensinstitut och läste in Hermods Handelsgymnasium. År 1950 gick han in på revisorsbanan med anställning i Sundsvall.

Han genomgick dessutom den kurs i Högre företagsekonomi som Tjänstemännens Bildningsverk anordnade 1960-62 och fick diplom som företagsekonom.

Efter 14 år i Sundsvall med ständiga avbrott i arbetet på grund av sjukdom bosatte han sig år 1964 i Falun. Här drev han mellan 1965 och 1982 egen revisorsverksamhet med biträde av hustrun Maja. Erik var först av Handelskammaren godkänd granskningsman och blev sedemera av Kommerskollegium godkänd revisor.

LEKSAND. Signe Tegmark, Övermo, avled på Tibble servicehus lördag 30 oktober i en ålder av 102 år.

Hon föddes i Garpenberg som äldsta dotter till lärarparet Anna och Per Sjöblom.

När Signe var sex år flyttade familjen hem till Leksand och skolan i Karlsarvet, där Signe växte upp med sin syster Ester.

Signe tog studentexamen efter två år i Uppsala och därefter lärarexamen vid seminariet i Stockholm. Hon arbetade som lärarinna i Leksand och i Högbo- bruk tills hon gifte sig 1929 och flyttade med sin man Sven Tegmark till Västergötland. Där fick hon händerna fulla som prästfru, först i Husaby och sedan i Tun där maken var kyrkoherde.

Redan 1940 blev Signe änka. Hon fick ensam ta hand om de två barnen. Hon flyttade åter till hembygden till gården i Övermo, där hennes mor växt upp. Signe fick sedan försörja sin familj genom vikariat för inkallade lärare runt om i Dalarna, bland annat i Smedjebacken och Evertsberg. I Leksand blev det skolorna i Backen, Skeberg, Rönnäs och Tällberg. Ordinarie tjänst fick Signe i trakten av Kisa i Östergötland.

Efter några år där flyttade Signe åter närmare hembygden, och från 1948 till sin pensionering arbetade hon som lärare runt Gävle.

Vid alla längre lov gick dock färden hem till Leksand och efter pensioneringen flyttade hon tillsammans med sin syster för gott till föräldragården vid älven i Övermo, där Signe bodde kvar till 90-årsdagen.

Med nyinsatt knäled kunde hon sedan klara sig på Noretgården i fem år innan det blev flytt till Tibble servicehus, då glömskan gjorde att behovet av tillsyn och omvårdnad ökade.

Styrka, redbarhet och en positiv livshållning bar Signe genom livets alla prövningar.

Hennes hem präglades av generositet och gästfrihet. En trygg hamn för barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Närmast sörjande är sonen Erik med familj samt dottern Karin med familj.

LUDVIKA. Helge Forsberg avled den 31 oktober i en ålder av 86 år. Han var född och uppväxt i Bromsberget, Söderbärke. I unga år flyttade han till Ludvika där han gifte sig. När han gick i pension hade han varit anställd vid Asea i 40 år.

I lika många år bodde familjen i Grängesberg och återvände till Ludvika på äldre dagar. Helge Forsberg var änkling sedan januari i år.

Närmast sörjande är sonen med familj samt en syster i Fellingsbro.

LUDVIKA. Lars Hellberg avled den 30 oktober i en ålder av 84 år.

Närmast sörjande är makan och dottern med familj.

RÄTTVIK. Marianne Egebrant, Vikarbyn, avled fredagen den 29 oktober i en ålder av 83 år.

Närmast sörjande är dottern Ulla med familj.

TRANSTRAND. Sune Johansson, Skarsåsen, Transtrand, avled den 26 oktober i en ålder av 66 år.

Närmast sörjande är sambo och barn med familjer.

Sune var född och uppväxt i Sörsjön och han var en av bröderna Johansson som på 60-talet utgjorde stommen i fotbollslaget Sörsjöns IF. Sune var den tunge centertanken som ofta avslutade anfallen med ett kanonskott i mål. Hemmaarenans namn Skottvallen var i sammanhanget mycket passande. Sune var på den tiden också aktiv i Sörsjöns eget ishockeylag.

Hans yrkesverksamma bana började som för många andra jämnåriga i skogsbygderna med skogsarbete. Redan som tonåring efter avslutad skolgång fick Sune sin första anställning i skogen och han var bland annat på den stora stormfällningen i Gästrikland på 50-talet. I många år jobbade han åt Korsnäs AB.

På 70-talet blev Sune anställd av Sälens IF och jobbade dels med att sköta idrottsanläggningarna och dels med arrangemang kring Vasaloppet som då började växa sig riktigt stort. Han bodde då i Sälen.

Sune hade ett brinnande fotbollsintresse och var ledare och tränare inom fotbollen för såväl herrar som damer och ungdomar. Han var då en av de drivande för att starta damfotbollen i Sälen/Sörsjön.

I Sörsjöns IF var han med och arrangerande danser i folkparken på 70-talet. På senare år har han bland annat varit med i ledningen för kooperativet Dalen i Sörsjön.

Sune var känd som en gladlynt, positiv och hjälpsam person som ställde upp där han behövdes. Sedan början av 90-talet var han bosatt i Skarsåsens fäbod, inte långt från Fulufjället och norska gränsen. Diabetes gjorde att han med åren fick stora problem med synen men ändå höll han humöret uppe. Fiske var ett av hans fritidsintressen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons