Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

BORLÄNGE. Henry Ygmalm, Sturegatan, Borlänge, avled den 10 augusti i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är makan Inger samt dotter och son med familjer.

FALUN. Inez Lindblad, Falun, avled den 1 augusti i en ålder av 90 år.

En gammal Gävleflicka som flyttade till Dalarna har somnat in. Inez Lindblad, född Waltner, växte upp i det som nu kallas Gamla Gefle. De bodde granne med dåvarande Folkets hus, som senare bland annat blev Lottagården. Fadern Gustaf Waltner var postiljon och nykterhetstalare, modern Ester var dotter till en tunnbindaremästare G F Möller. Ytterligare tre döttrar fanns i familjen.

Flickornas farfar och morfar hörde till grundarna av Templet 117 Gestrikland inom Templarorden, en föregångare till NTO. Barnen föddes in i nykterhetsrörelsen och deltog aktivt i dess barn- och ungdomsverksamhet.

Inez hörde till den generation som lärde sig skriva på griffeltavla. Hon gick i Lilla och Stora Islandsskolan och sedan i "Högre folk" i Berggrenska gården. Efter ett avslutande år i nykterhetsrörelsens folkhögskola Wendelsberg utanför Göteborg utbildades hon till finsömmerska hos Annie Möller i Gävle.

I Templet Gestrikland träffade hon sin man, Gösta Lindblad, bokbinderiarbetare och engagerad folkpartist. Mellan 1937, då de gifte sig, och 1942 fick de fem barn. Familjen flyttade till Falun, när Gösta blivit förrådsförvaltare vid FO-staben där.

Vid denna tid expanderade Faluns kranskommuner. I nybyggarsamhället Haraldsbo slog sig tio familjer ner, bland dem Lindblads. De byggde sitt eget hus men hjälpte också varann; bland annat hade de en gemensam brunn. Gösta blev ordförande i fastighetsägarföreningen, som hade möten i hans bostad, och Inez stod för bullarna.

Sommaren 1949 omkom Gösta i en arbetsplatsolycka. Falu-Kuriren ordnade en insamling för änkan Inez och hennes barn, som då var mellan sju och tolv år. Det blev strävsamma år där Inez arbetsamhet, plikttrohet och ordningssinne togs i anspråk till det yttersta för att barnen skulle få en god start i livet. Sedan de flugit ut, kunde hon ägna mer tid åt sitt hela tiden brinnande samhällsintresse, och hon blev styrelseledamot i SPF, Sveriges pensionärsförbund, i Falun. Lokala skolfrågor hörde till det som intresserade henne.

Inez skulle ha fyllt 91 år i september. Barnen Olof i Stockholm, Hans och Annika (Bergström) i Gävle och Mariella (Olsson) i Göteborg med barn och även egna barnbarn är de närmast sörjande. Yngsta dottern i familjen, Gudrun, avled 19-årig i en trafikolycka.

Mycket av det jag lärt mig om Gamla Gefle har jag Inez att tacka för. Hennes detaljskarpa minne, hennes hushålls- och sömnadskunskaper och hennes praktiska läggning har varit mig - och andra - till god hjälp.

Barbro Sollbe

GARPENBERG. Hemmansägaren Rune Hörnfeldt, Årängen i Garpenbergs församling, har avlidit i en ålder av 80 år. Den bortgångne var född på det gamla anrika kronohemmanet Årängen och blev gården och bygden trogen större delen av sitt liv.

Under ungdomsåren hjälpte Rune Hörnfeldt morbrodern Ragnar Jansson med gårdens skötsel.
Senare kom han att arbeta vig gruvorna i Pålsbenning och Garpenberg. När sedan morbrodern avled övertog Rune gården och drev den med stor nit och på ett föredömligt sätt.

Vid sidan av gårdens skötsel tog han anställning som representant och försäljare åt en av våra större utsädesfirmor. Han skötte under en följd av år denna syssla på ett utmärkt sätt och gjorde sig känd som en kunnig och skicklig försäljare, vilket en stor och nöjd kundkrets kan vittna om.

Rune Hörnfeldt var en verklig renlevnadsman och redan i unga år anslöt han sig till IOGT-logen Trohetsklippan i Norr Näfvde. Han engagemang i logen blev livslångt och i ungdomsåren deltog han livligt i logens ledning liksom i dess teaterverksamhet och var bland annat känd för sitt känsliga sätt att deklamera dikter och noveller och då gärna verk av den populära lokalskalden Carl Larsson i By.

Under de senaste åren drabbades han av ohälsa med besvärande handikapp. Bland annat nödgades man steloperera hans ben och slutligen tvingades man amputera ett av hans ben.

Den bortgångne sörjes närmast av släkt och många vänner.

Lennart Jöhnemark

ORSA. Hilda Franzén, Björken, har avlidit 94 år gammal. Hon var född i Nederberga och var hembygden trogen hela sitt liv, utom några år då familjen bodde i Storfors, Värmland. Hilda Franzén skötte bastun och tvättstugan i Mässbacken under många år. Hon tyckte mycket om att röra på sig och cyklade gärna. Även trädgården ägnade hon mycket tid. De senaste åren bodde hon på Lillåhem.

Närmast sörjande är sonen Arne med familj.

RÄTTVIK. Edit Heed, Vikarbyn, avled den 9 augusti i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är tre söner med familjer.

SMEDJEBACKEN. Valfrid "Valle" Karlsson avled den 6 augusti i en ålder av 94 år. Den bortgångne var född och uppvuxen i Bångbro.

Vid 21 års ålder erhöll Valfrid anställning på MH i Morgårdshammar. Han kom att arbeta där under hela sitt yrkesverksamma tills han pensionerades.

Valfrid träffade sin Irma i Morgårdshammar. De gifte sig 1936 och bosatte sig i Hagen, Morgårdshammar. Makarna fick två barn.

På fritiden var Valfrid politiskt aktiv inom det socialdemokratiska partiet och hade flera politiska uppdrag. Bland annat var han ordförande i Norrbärkes pensionsnämnd från 1947 till kommunsammanslagningen med Smedjebacken i mitten av 60-talet. Han var också ledamot inom socialnämnden och Norrbärke Sparbank under en period.

Valfrid var mycket mån om sin familj som han gärna ägnade sig åt på sin fritid.

När barnen var utflugna skaffade han tillsammans med makan ett fritidshus i Vibberbo, Smedjebacken. Att vara i fritidshuset blev ett uppskattat nöje och sedan de fick pension vistades de ofta där från april till oktober. Irma gick bort för två år sedan.

Valfrid sörjes och saknas närmast av sonen Göran med maka och dottern Birgitta med make samt barnbarn och barnbarns barn.

TRANSTRAND. Före detta chauffören John Thors, Torsbacken, Sälen, avled den 12 augusti i en ålder av 79 år. Närmast sörjande är maka och barn med familjer.

Mer läsning

Annons