Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

LUDVIKA. Sonja Loré avled den 19 mars i en ålder av 84 år. Hon var född och uppväxt i Ludvika.

Sin man Sven träffade hon i unga år och de gifte sig 1942. Vid denna tid arbetade Sonja på Asea men sade upp sig vid slutet av 40-talet för att helt ägna sig åt hemmet när de köpt eget hus. 1952 adopterade de en flicka.

Sonja trivdes bäst i hemmets lugna vrå och tyckte mycket om att handarbeta. Trädgården skötte hon med stort intresse tillsammans med sin man. Även semesterresor med tält och senare husvagn uppskattade hon. Hon blev en duktig bilförare och gjorde många dagsutflykter med sina väninnor.

Matlagning och framför allt brödbakning var på senare år hennes största intressen. Hon tyckte mycket om att röra på sig och långa promenader gjorde hon ofta utom under de sista åren då krafterna svek henne.

Närmast sörjande är dottern Berit med familj samt svägerska.

SUNNANSJÖ. Ellen Gustavsson avled den 25 mars i en ålder av 84 år. Hon var bördig från Nyhammar, men har sedan bott i Sunnansjö.

1997 blev hon änka då maken Einar gick bort. Bortsett från något enstaka arbete utanför hemmet har hon hela tiden varit hemmafru. På senare år återvände hon till Nyhammar.

Hon månade mycket om sina barn och barnbarn.

Närmast sörjande är en som och en dotter med familjer, samt två systrar.

LUDVIKA. Börje Rindeskär avled den 20 mars i en ålder av 85 år. Han var infödd Ludvikabo och bördig från Lyckåker. Hela sitt arbetsliv har han tillbringat på Asea.

I 57 år var han gift med Vivi. De bodde i Lyckåker i 37 år, därefter blev det 17 år på Halvars i den egna villan. För ett och ett halvt år sedan flyttade han med sin fru till Marnäs varifrån hon är bördig.

Han hade stor fallenhet för att skriva och producerade många dikter, dock utan att ge ut något i bokform. När det ordnades lyrikträffar var han ofta på plats. Dessutom sjöng och läste han dikter av Dan Andersson under programmet med samlingsnamnet "Ord, bild och ton" tillsammans med Henry Eriksson och Olle Brattlund.

Under sommarhalvåret vistades han gärna i fritidshuset på Halvars.

Närmast sörjande är makan och fyra barn med familjer.

MUNKA LJUNGBY/LUDVIKA. Kerstin Rasmussen avled den 7 mars i en ålder av 80 år. Hon var bördig från Söderhamn. Att flickor läste vidare på den tiden var inte så vanligt. När hon tog studenten gjorde hon det som den ena av två flickor.

Hon fortsatte att studera vid lärarseminariet och tog examen som folkskollärare. Den första lärartjänsten fick dock vänta. Andra världskriget var precis över och Kerstin blev volontär i dåvarande Jugoslavien.

Sedan hon återvänt hem inledde hon sin bana som folkskollärare. En av de första tjänsterna var i Tärnaby, en annan i Rosersberg utanför Stockholm. I mitten av 50-talet kom hon till Ludvika. Vid den tiden gifte hon sig med Johannes.

Hon arbetade på Vasaskolan och Lorensbergaskolan, men omkring 1965 började hon på musikhögskolan i Stockholm och läste till sångpedagog. Därefter återvände hon till Ludvika och arbetade som musiklärare, dels vid Lorensbergaskolan, dels - och framför allt - vid Kyrkskolan.

Hennes stora engagemang för ungdomar och sång ledde fram till Kyrkskolegruppen som framträdde i olika sammanhang, inte bara i Ludvika. Gruppen lät sig höras även utomlands, bland annat i Wien och på Kreta. En skiva spelades också in.

Kerstin Rasmussen är också nära förknippad med dåvarande Kyrkokören som senare blev Oratoriekören. Hon framhöll gärna kantorn Bertil Blombergs betydelse för henne som inspiratör. Vid konserter med Ludvika Orkesterförening medverkade hon ibland som solist.

På 80-talet blev hon lärare vid Gävle lärarhögskola, senare vid Ingesunds musikhögskola i Arvika. Innan hon gick i pension under senare delen av 80-talet hann hon även med en tid som lärare vid lärarhögskolan i Karlstad.

Efter pensioneringen fortsatte hon med sången. Hon var till exempel ledare för Bergslagskören och dess uppsättning av Bondbröllop som bland annat uppfördes på Skansen.

Hon besökte gärna sommarstugan i Söderhamn och tyckte om att vara ute i naturen. Likaså tycket hon mycket om rollen att vara farmor och månade om barnbarnen.

Kerstin blev änka 1994. För åtta år sedan flyttade hon till Munka Ljungby i Småland. Inte helt oväntat blev hon engagerad i verksamheten med en pensionärskör. Till att börja med även i två körer. Kerstin var även aktiv i folkdanslaget. Hon har även erhållit ett kulturpris. De sista åren har hon dock varit sjuklig.

Närmast sörjande är sönerna Hans och Johan med familjer samt sambon.

ÖREBRO. Byggnadsingenjör Arne Bihl, har avlidit i en ålder av 67 år. Han föddes i Söderhamn men växte upp i Bollnäs och Ludvika. 1954 flyttade familjen till Rättvik, där han fann sin älskade Inga, som blev hans livskamrat.

1959 avlade han examen som byggnadsingenjör i Gävle. Efter militärtjänstgöringen vid Dalregementet I13 i Falun fick han anställning vid Byggkonsult, sedermera Jacobson & Widmark i Örebro. Trots det behöll han kontakten med sina uppväxtmiljöer livet ut, mycket tack vare att Arme hade sin mamma i Rättvik och sin dotter i Bollnäs.

Arne var en mångsidig man. Bland favoritintressena var trädgårdsskötsel, i synnerhet trädbeskärning, och hantverk i olika former. Till exempel deltog han sommaren 2003 i byggandet av gärdesgården kring Gammelgården i Rättvik.

Arne var också intresserad av musik, speciellt jazz och folkmusik. Förutom att han var medlem i Dalhallas vänner så hade han sin egen i stol i Dalhalla. Han tyckte även om litteratur. En av hans favoritförfattare var Dan Andersson, vilken han hade en del gemensamt med.

Arnes favoritställen knyter naturligt an till de miljöer där han växte upp. Nämnas kan stuga på Vargås udde på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland där kunde han odla sitt intresse för djur och natur.

Närmast sörjande är makan Inga, barnen Marie, Björn och Hans med familjer samt mamma Bertha.

Mer läsning

Annons