Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

NYHAMMAR. Tommy Olsson avled den 1 april i en ålder av 52 år. Han var född i Nyhammar och har varit sin hemort trogen hela sitt liv.

Tommy arbetade tidigare på den dåvarande OK-macken i Nyhammar och senare på OK i Grangärde fram till att han fick sjukpension. Under en period var han med i Nyhammars brandkår.

Hans stora intresse på fritiden var fiske, såväl sommar som vinter. Närmast sörjande är två döttrar och en son med familjer.

LUDVIKA. Bengt Ström, Gonäs, avled den 27 mars i hemmet. Han blev 81 år och under de sista nio åren var han sjuklig.

Han var född i Ludvika 1922 men härstammade från Grangärde. 1929 började han skolan och det var hårda år men han gick ur folkskolan med goda betyg.

Som 14-åring började Bengt arbeta vid Asea som blåkopist. han varvade jobb med kvällstudier och avancerade till ritbiträde.

Sedan kom andra världskriget och Bengt gjorde militärtjänsten vid Dalregementet och vid jägarskolan i Abisko.

Efter det militära fortsatte han att varva kvällstudier med elprovning vid Asea och kom på så vis in i Aseas utveckling av transduktorn.

Han avlade så ingenjörsexamen vid tekniska i Västerås 1950 och därefter fick han jobb med högspänd likström hos "the father of HVDC" Uno Lamm och deltog i jobbet med Gotländslänken som assistent åt doktor Erich Uhlman.

Efter 50 år på Asea så gick han i pension 1985 som beräkningsingenjör för medelstora transformatorer.

1954 gifte han sig med sin fru Eivor och ungefär vid denna tid så började Bengt Ström att bygga fioler som blev ett av hans stora fritidsintressen vid sidan av naturen, klassisk musik, fotografering och tavelmåleri.

Han var också engagerad i Frisksportarna och IOGT och tempelriddarna.

1959 flyttade paret till Gonäs utanför Ludvika där deras tre barn Carl-Gustav, Ann-Kristin och Per Arne växte upp.

Bengt har också skrivit en rad dikter och en historisk roman från 1700-talets Västerbergslagen med titeln Så som spegelbilden (1989) och givit ut en talbok med samma tema som bär titeln Gryning och skymning möts (1977).

De som minns Bengt minns också hans tankar; "Vänner måste man ha, bekanta är en annan sak. Vänner ska man kunna lita på, de sviker aldrig"

eller:

"Döden, slutet. Det enda vi vet. Befriare".

ORSA. Erik "Kinge" Eriksson, Lisselhed, avled den 28 mars nyss fyllda 88 år.

Erik var född och uppväxt i Lisselhed. I sin ungdom for han till Stockholm och arbetade vid olika verkstadsindustrier fram till sin pensionering. Då han återvände till barndomshemmet i Lisselhed.

Han sörjes närmast av fyra barn med familjer samt fostersom med hustru.

SMEDJEBACKEN-UPPLANDS-VÄSBY. Ingrid Barkskog avled den 30 mars i en ålder av 63 år. Hon var bördig från Lillhärdal i Härjedalen. I tonåren flyttade Ingrid till Hedemora där hon fått arbete, senare till Smedjebacken.

Hon träffade där sin blivande man Hans med vilken hon fick två barn.

Ingrid Barkskog har under åren varit civilanställd vid polisen i Hedemora, Smedjebacken, Ludvika och senare i trakten av av Stockholm. Jämsides med arbetet var hon tidigare fackligt aktiv.

I början av 90-talet flyttade hon ill Upplands-Väsby. Hon var intresserad av att resa och läste gärna poesi. Den stora sysselsättningen på fritiden var dock att handarbeta.

Närmast sörjande är sonen med familj och dottern.

VANSBRO. Gunnar Eriksson, Väster Långgatan 10B, avled den 2 april i en ålder av 82 år.

Han var född och uppväxt i Skålö. Där bodde han tillsammans med makan Barbro i sitt föräldrahem till för 17 år sedan då de flyttade till Vansbro.

Gunnar har arbetat som murare i hela sitt liv. Redan i barndomen började han arbeta tillsammans med sin far som också var murare för att lära sig yrket. Genom åren har han bland annat varit med och byggt skolan och Bäckaskog i Vansbro. Gunnar var speciellt intresserad av att mura öppna spisar.

På fritiden tyckte han om att vara i sommarstugan och att vistas ute i skog och mark med att fiska och att plocka hjortron.

Familjen har alltid betytt mycket för Gunnar.

Närmast anhöriga är makan Barbro och en dotter med familj.

VÄSTERÅS. Legitimerade sjuksköterskan Siv Katrin, född Samuelsson, har stilla avlidit i sitt hem 68 år gammal.

I ungdomen levde hon i Dalarna, Siljansnäs. Hon var en aktiv idrottare i många sporter, däribland längdskidåkning och ishockey.

Av sin morfar, riksspelmannen Carl Gudmundsson, lärde sig Siv Katrin att spela piano, en egenskap som även fick sitt uttryck genom ett antal uppträdanden. Hon har i sin ungdom även bott i Danmark som utbytesstudent.

Sin yrkeskarriär inom sjukvården inledde hon vid sjuksköterskeskolan i Falun.

1959 flyttade Siv Katrin som nygift till Västerås med sin make Nils.

Syster Siv har verkat som klinik- och avdelningsföreståndare. Under den sista delen av hennes yrkesverksamma liv arbetade hon inom psykvården. Arbetet inom den sistnämnda sektorn har bland patienter och kollegor väckt stor respekt och erkännande.

Siv Katrin hade ett stort intresse för trädgård och tillbringade mycket av sin fritid att sköta denna syssla i hemmet, likväl som vid sommarstugan i Olsnäs i Dalarna. Hon hade också ett stort intresse

för friluftsliv, framförallt svampplockning. Ett intresse hon delade med sin make.

Vid sidan av dessa intressen satte hon ett stort värde på de utlandsresor hon gjorde tillsammans med familjen och maken.

Siv Katrin kan beskrivas som en mycket generös person med stor omtanke om sin omgivning, i synnerhet om sina älskade barnbarn.

Närmast anhöriga är maken Nils samt sönerna Anders och Olle med familjer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons