Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

BORLÄNGE. Förre lantbrukaren Bengt Granberg, Hällsjöhemmet i Borlänge, avled den 11 mars i en ålder av 80 år. Bengt som var född på gården Sveden i Stora Tuna övertog 1964 gården och jordbruket från sin far Albert.

Lantbrukare var Bengt Granberg alltid stolt över att vara och han ägnade sig med hängivet intresse åt sitt yrke. Under många år var Bengt, vid sidan av det egna lantbruket, engagerad i bondeorganisationernas verksamheter. Ett av hans uppdrag var det som ledamot i Dalamejeriers styrelse. Det blev under denna tid bland annat studieresor till USA.

Ett annat område Bengt Granberg gav ett mångårigt och helhjärtat stöd var lantbrukarnas studieverksamhet. 1943 var han med om att starta Svenska landsbygdens studieförbund, i dag heter detta studieförbund Vuxenskolan. Bengt hade en rad uppdrag även inom studieverksamheten.

I övrigt var det inom föreningsverksamheten Bengt träffade sin blivande hustru Ingegerd. De var båda aktiva inom Svenska landsbygdens ungdomsförbund och 1949 var det dags för bröllop. Snart även barnen Sören och Kerstin.

Makarna kunde då de 1999 firade guldbröllop se tillbaka på ett aktivt liv tillsammans. Med gården, jordbruket och korna som de stora gemensamma intressena.

Bengt bodde sedan december 2002 på Hällsjöhemmet.

Närmast sörjande är hustrun Ingegerd, sonen Sören och dottern Kerstin med familj.

NORBERG-LARSBO. Linnèa Lundin avled den 12 mars i en ålder av 88 år. Hon var född i Saxrönningen i trakten av Larsbo. Hennes far Ture Hermansson avled när hon var mycket ung. Modern Edit gifte sedan om sig med Slaktar-Emil Gustavsson. Även han hade barn sedan tidigare med sig till det nya boet.

Familjen bodde på flera platser i Larsboskogarna, bland annat på bondstället Hemmings där hon stortrivdes. Maken sökte dock i början av 1950-talet jobb i Norberg och än en gång fick familjen flytta. Ett år senare lämnade han familjen.

Linnèa blev ensam med tre barn. Lyckligtvis var hon frisk och stark. Genom hårt arbete såg hon till att det fanns mat på bordet och att barnen haft det bra när de senare flyttade hemifrån.

Hon tyckte om att sticka och virka. Även som äldre var hon noga med att hålla fysiken i trim genom promenader. Tidigare åkte hon ofta och gärna cykel.

Närmast sörjande är en son och en dotter med familj.

RÄTTVIK. Hemmansägare Bror Bergvik, Boda kyrkby, avled söndagen den 13 mars, i en ålder av 84 år.

Bror föddes och växte upp i Ovanmyra på släktgården Bleckurgården som han sedermera kom att överta från sin morfar. Han drev jordbruk från 1945 och arbetade åt Kopparfors under 25 år. Under vintrarna arbetade han i skogen där han både varit med om att köra med häst och skogstraktor. Som mest hade han tre hästar i arbete i skogen. Bror var en av de första i byn som skaffade traktor och han hjälpte då även andra i byn att plöja, harva och sköta sina åkrar.

Hans stora intressen var jakt, trav och familjen. Han födde upp och vann sitt sista travlopp som han fick köra innan åldersgränsen satte stopp för fortsatt tävlande 1987, med egna hästen Bodastegg på Rommetravet. Bror var också engagerad i Hästägarföreningen i Rättvik och föreningen Sleipner för nordvästra hästar.

Bror var mycket intresserad av skog och mark och vistades gärna ute i skogen. När åldern gjorde att det var svårt för honom att visas ute i naturen läste han mycket, gärna bygdeförfattare. Under sista året flyttade han och hustrun Margit till en lägenhet i Rättvik.

Bror engagerade sig mycket i barnbarnen och barnbarnsbarnen som han tyckte var den stora ljusglimten i livet.

Närmast sörjande är hustrun Margit och de tre barnen med familjer.

SMEDJEBACKEN. Sven Andersson avled den 12 mars i en ålder av 96 år. Närmast sörjande är tre söner med familjer.

SUNNANSJÖ. Elsa Persson avled den 8 mars i en ålder av nyss fyllda 82 Saxdalen, eller Rävvåla som det hette på den tiden. När hon var nio år flyttade familjen till Broby där hon sedan växte upp.

På 1940-talet gifte hon sig med Thore. Familjen utökades med fyra barn, samtliga pojkar. Senare arbetade Elsa Persson först på Tallmogården, därefter i nio år på Solgärdet fram till sin pension. Sedan 1991 har hon varit änka. Hennes intressen kretsade främst kring skötseln av hemmet, inte minst blommorna.

Närmast sörjande är fyra söner med familjer samt en broder.

VANSBRO. Kerstin Sjöberg, Brostugan, har avlidit, 87 år gammal. Hon var född och uppväxt i en familj om åtta syskon i Bengtgården i Vallerås i Malung.

Den bortgångna kom till Vansbro i samband med giftermål. Kunskaper om mat och hushåll, förvärvade bland annat genom utbildning vid Grängshammars hushållsskola, kom väl till pass under olika skeden i livet. Kerstin Sjöberg ägnade nämligen stor omsorg åt hem och familj.

Under många år var hon också aktiv i lottarörelsen, som flyglotta, och även verksam i Odd Fellows damklubb.

Närmast sörjande är två söner med familjer.

Mer läsning

Annons