Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

BORLÄNGE. John Andersson, Hagbacksgården, Borlänge, avled den 23 augusti. Han skulle 14 september ha fyllt 86 år. Närmast anhöriga är systrarna Stina och Karin, syskonbarn, styvdottern Inga-Lill med familj samt Kerstin.

John Andersson växte upp i Yttermora I Kvarnsveden och arbetade under hela sitt yrkesverksamma liv som reparatör och plåtslagare i Kvarnsvedens pappersbruk. Dessutom tillhörde John pappersbrukets egen brandkår.

Han var en verklig allkonstnär och anlitades ofta, även på fritiden, då det uppstod några tekniska problem på arbetsplatsen. Om någon kunde presentera en lösning så var det John Andersson.

Sina bilproblem fick många under åren hjälp med av John som byggt eget hus vid Kvarnforsgatan. I husets källarvåning ägnade sig John Andersson åt sitt stora fritidsintresse. Det var att reparera bilar.

Från ungdomen var John mån om att hålla sig i god fysisk form. Han var en duktig simmare och simhoppare. Även på skridskor och skidor var John Andersson duktig och uthållig.

Mer avancerad dykning provade John på då han, inspirerad av sägnen om koppargalten, var med och dök efter den mytomspunna skatten. John Andersson kunde som många andra före honom konstatera att det inte var lätt att hitta denna skatt. Den har fortfarande inte kunnat bärgas.

John blev helt blind för flera år sedan. Men han kunde, tack vare den hjälp han fick, bo kvar i hemmet vid Kvarnforsgatan till november förra året. Då blev det flytt till Hagbacksgården.

LUDVIKA. Hilda Eriksson avled den 26 augusti i en ålder av 87 år. Den bortgångna var född och uppvuxen i Björbo där föräldrarna hade ett lantbruk.

I sin ungdom vävde Hilda gobelänger bland annat till väggprydnader och kuddar som hon sedan lämnade till en affär i Insjön för försäljning. Hon arbetade också på ett café i Ludvika.

Hilda gifte sig i mitten av 30-talet med sin Walter som var byggnadssnickare. Makarna fick en dotter. De bosatte sig 1937 i Blötberget.

På somrarna vistades de ofta i Björbo och hjälpte Hildas föräldrar med höbärgning och skörd.

1965 byggde Walter ett fritidshus i norra Dalarna där de tillbringade i stort sett all sin fritid.

Förutom familj och hemmets skötsel ägnade hon sig åt vävning och gärna trasmattor. Hilda tyckte också om att ta långa promenader.

Maken avled 1984. Hilda bodde kvar i Blötberget till 1999 då hon flyttade till gruppboende på Milan i Ludvika.

Hilda Eriksson sörjes och saknas närmast av dotter med familj, barnbarn och barnbarns barn.

NÅS. Åke Skoglund, Kölaråsen, avled den 26 augusti på Bäckaskogs sjukhem i Vansbro efter en lång tids sjukdom. Han blev 83 år.

Åke Skoglund hade sina rötter i Kölaråsen på Nås finnmark, men var född och uppväxt i Vika utanför Mora. Efter avslutad skolgång körde han med häst i skogen i Särnaheden innan han började vid sågen i Vika. Åke hade också tidvis säsongsjobb åt SJ på dåvarande Inlandsbanan. 1958 kom han tillbaka till Kölaråsen och bosatte sig i Tyskgården där han tillsammans med makan drivit ett mindre jordbruk med får och tidvis även mjölkkor. Åke Skoglund körde i skogen åt Helleforsbolaget och åt Stora Kopparberg. Han kom senare till Westlings sågbladsfabrik i Vansbro, AB Elementhus i Mockfjärd och han arbetade även vid Faluhus i Vansbro.

Under ungdomsåren i Vika var Åke aktiv i en brottarklubb. Jakt och fiske var favoritsysselsättningar liksom att snickra. Åke jagade älg och småvilt och allra bäst trivdes han när han fick ta hunden med sig och gå ut på harjakt.

Åke Skoglund sörjes närmast av maka, dotter och måg samt barnbarn och barnbarns barn.

VANSBRO. Oskar Svensson, Skolgatan, avled den 24 augusti vid Söderåsens ålderdomshem. Han blev 89 år. Oskar var född och uppväxt i Vansbro och startade tillsammans med en kompanjon företaget Owos Leksaksfabrik under 1940-talet. Företaget ombildades senare till Owos Snickerifabrik och hade som mest ett 20-tal anställda. Verksamheten pågick in på 1980-talet.

Från 1948 till 1978 var Oskar Svensson ambulansförare åt landstinget. Han var politiskt engagerad och tillhörde dåvarande Järna kommunalfullmäktige samt senare fullmäktige i nybildade Vansbro storkommun för socialdemokraterna.

Under en lång följd av år var Oskar Svensson byggnadsnämndens ordförande och han hade också andra kommunala uppdrag. Från 1954 till 1983 var han nämndeman i Nås och Malungs domsaga, senare Ludvika tingsrätt och blev genom sina många olika uppdrag en känd person i hela Västerdalarna.

I unga år var han aktiv inom Vansbro AIK som fotbolls- och bandyspelare och under senare år ägnade han sin tid främst åt hus, hem och familj.

Oskar Svensson sörjes närmast av sönerna Hans och Lasse samt dottern Greta med familjer.

Mer läsning

Annons