Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

NYHAMMAR. Olga Persson, Solgärdet, avled den 25 mars i en ålder av 97 år. Hon föddes i den östra delen av Polen och växte till största delen upp hos sin mormor. När kriget bröt ut 1939 hade hon hunnit arbeta i familj och även varit gift - i tre veckor.

- Jag ville inte ha honom, men han var envis och tog mig till prästen, berättade hon i ett reportage för elva år sedan.

När Tyskland anföll Polen bodde hon hos en moster. Hennes mormor, mor och syster var döda. Ett par veckor senare anföll även ryska trupper Polen.

Efter någon vecka var kriget över och Polen ockuperat.

Rädslan för ryssarna var så stor att Olga och hennes moster gömde sig i ett kloster.

De greps dock, men av tyskarna och fördes till Ravenbrück, ett koncentrationsläger främst för kvinnor norr om Berlin.

- Jag var inte judinna, jag var polack och katolik. Ändå hamnade jag där, säger hon i reportaget.

Hon hade dock tur och klarade tiden utan att utsättas för mer våld än en hård örfil.

- Jag var rädd för två saker: att bli rakad på skallen och att få ett nummer intatuerat.

Olga hörde till den minoritet som slapp både rakning och tatuering. I början på 1945 fördes hon till ett annat läger vid Hannover där hon några månader senare fick uppleva krigsslutet.

Hon återvände inte till Polen utan kom till Sverige. Efter en tid i karantän kom hon till Västerbergslagen. I samband med sitt giftermål bosatte hon sig i Nyhammar. Efter att maken gått bort 1988 bodde hon kvar i deras hus tillsammans med sina katter.

Efter att ha råkat ut för en olyckshändelse har hon se senaste åren bott på Solgärdet. Några släktingar hade hon inte kvar. Närmast sörjande är en gudson och vänner.

SÄTER. Ragna Olofsson har avlidit i en ålder av 59 år. Tidigt på påskdagen insomnade hon lugnt och stilla på Falu lasarett efter en tids sjukdom.

Ragna, född Fernvik, växte upp på gården Stora Klingsbo i Stora Skedvi. Efter folkskolan började hon på Hedemora läroverk där hon tog studenten 1964. På läroverket träffade hon även sin blivande man Leif Olofsson och de skulle få två barn tillsammans.

Efter att ha tagit examen som lågstadielärare i Falun 1966, började Ragna undervisa i Kyrkbyns skola i Stora Skedvi. 1970 flyttade familjen till Säter där Ragna fick anställning på Kungsgårdsskolan och senare Prästgärdsskolan. De sista åren var hon speciallärare. Sammanlagt arbetade hon 39 år i Säters kommun.

Ragna hade konstnärliga anlag och var mycket intresserad av vävning och stickning. Hon gjorde bland annat bildväv, dukar och mattor.

Musiken var också viktig i Ragnas liv, hon spelade piano och orgel och skrev visor och dikter tillsammans med sin make.

Ragna beskrivs som en ärlig och rättfram människa. Hon älskade att vara i familjens fritidshus i Stora Klingsbo och brukade ofta fotografera.

Närmast sörjande är maken Leif, barn och barnbarn.

ÄLVDALEN. Margit Heed, Brunnsberg, har avlidit i en ålder av 83 år. Hon var född i Åsen och uppväxt i Brunnsberg där hon i unga år drev damfrisering. 1948 gifte hon sig med Henning Heed.

Under ett trettiotal år var familjen bosatt i Lindesberg och Margit arbetade under största delen av sitt yrkesverksamma liv vården. 1997 återvände makarna till Hennings hemgård i Brunnsberg.

Margit ägnade större delen av sin fritid och stora omtanke åt familjen och vänner och tyckte mycket om att ha släkt och vänner hos sig så ofta som tillfälle bjöds.

Närmast sörjande är maken Henning och barnen med familjer.

MORKARLBY. Henry Christiansson har avlidit i en ålder av 79 år. Han var född i Orsa, men uppvuxen i Morkarlby, där han levde nästan hela sitt liv.

Han var känd i trakten som en duktig dragspelare och har förnöjt många med sin musik vid t ex privata fester och vid midsommardanser.

Han trivdes i skogen och jakten var ett stort intresse liksom fritidshuset i Rostberg.

Större delen av sitt arbetsliv var han sadelmakare och mattläggare vid dåvarande Jonssons möbler. Han var som verkstadsarbetare vid Wibe också fackligt aktiv. Han var bla huvudskyddsombud där.

De sista tre åren av sitt liv bodde Henry på Noretgården, där han fann sig väl tillrätta med personal och andra boende.

Närmat sörjande är barn, barnbarn, barnbarnsbarn och syskon med familjer.

Mer läsning

Annons