Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

BORLÄNGE. Förre grovarbetaren Bror Artur Holmberg, Hagbacksgården, Borlänge, avled den 28 april i en ålder av 97 år. Han var född i Borlänge och arbetade under många år som grovarbetare.

Bror Arturs stora fritidsintressen var trädgård och blommor. Han hade sedan 1948 hus i Kvarnsveden, radhus i Vinkelhaken 1992. De senaste nio åren bodde Bror Artur på Hagbacksgården.

Närmast sörjande är fyra döttrar med familjer.

FALUN. Anna Lindgren, Hosjögården, avled den 6 maj i en ålder av 92 år. Hon var född i Gråsala, Toftbyn.

Under yrkeslivet arbetade hon bland annat som hembiträde och sjukvårdsbiträde i Stockholm. Senare som skolbespisningskokerska i Toftbyn.

På fritiden gjorde Anna många turer i skogen särskilt i bär- och svamptider.

Anna var tidigare verksam i socialdemokratiska kvinnoklubben i Svärdsjö.

Närmast sörjande är systern Britta och brodern Herman med familjer samt många syskonbarn med familjer.

SMEDJEBACKEN. Erik Frid avled den 8 maj i en ålder av 77 år. Han var bördig från Riddarhyttan. I mitten av 1940-talet kom han till Gräsberg för att senare flytta till Smedjebacken. I yngre år arbetade Erik arbetade i skogen. Därefter var han trädgårdsmästare vid Smedjebackens valsverk fram till att verksamheten lades ned.

Han gifte sig 1952 med Karin som gick bort 1996. Bäst trivdes han ute i naturen, allra helst den han fick uppleva vid vistelserna på sommarstället vid Gränsgruvan. Närmast sörjande är två söner med familjer samt två bröder.

SMEDJEBACKEN. Gunhild Sjölander avled den 7 maj i en ålder av 95 år. Hon var bördig från Hedemora. Redan som nioåring fick hon börja arbeta som ladugårdspiga. Senare var hon piga på många olika ställen.

Även sedan hon träffat sin blivande man från Smedjebacken, kom det att bli många flyttlass. Familjen, som utökades med sex barn, flyttade runt dit jobben fanns. Bland annat bodde de många år i Gravendal. Oftast hade de ett litet jordbruk med några kor och en gris. Förutom att ta hand om familjen fick Gunhild hjälpa till med jordbrukets sysslor.

På äldre dagar flyttade makarna till Smedjebacken. Gunhild blev änka 1997. De sista fem åren har hon bott på Biskopsgården.

Närmast sörjande är fem barn med familjer samt en syster.

VÄSTERÅS. Fru Gunhild Astvald, Karlfeldtsgatan 22, Västerås, har avlidit vid en ålder av 85 år.

Hon var född i Sågmyra i Dalarna, och var under uppväxtåren en tid bosatt i USA och Stockholm och inflyttade till Västerås 1938.

Efter ett 30-tal år i pälsbranschen som körsnär, under några år som egen företagare, arbetade hon under en tid som demonstratris. 1971 knöts hon till Västerås Konsumentkommitté som kontaktsekreterare och var pionjär inom konsumentrådgivningen inom Västerås som numera finns etablerat inom Västerås kommun. För sina förtjänstfulla insatser tillägnades hon landshövdingens belöning ur Pontus Nohres fond.

Gunhild har bland annat tillhört styrelserna i Beklädnads fackavdelning och stadens pälshandlareförening.

Fritidshuset i Sågmyra betydde mycket för henne och maken Erik som avled 1997. Innan pensioneringen tillbringade de somrar och helger, delvis även vintertid i Sågmyra och efter pensioneringen var de bosatta där under sommarhalvåret. Växthus och trädgårdsarbete fyllde en del av hennes tid när hon inte träffade vänner eller reste. Gunhild var mycket social och utåtriktad och trivdes bäst när hon fick vistas bland vänner eller delta i de aktiviteter hon var intresserad av.

Hon har bland annat lett stavgång, studiecirklar i engelska, utövat porslinsmålning, spelat boule, minigolf, biljard, lärt sig hantera dator, deltagit i resor inom och utom landet. Sedan 1949 var hon liksom maken Erik medlem i Logen Engelbrekt, Vasa Orden av Amerika som betytt mycket och i vars programverksamhet hon aktivt deltog så sent som i februari i år. Hon utnämndes till hedersmedlem för ett antal år sedan. Gunhild har gjort sig känd som en mycket omtänksam och tjänstvillig person bland sina många vänner, samt även varit en aktiv och inspirerande person på Skallbergets servicehus. Många är de fester hon inspirerat till med annorlunda teman både privat och i föreningssammanhang.

Barn och barnbarn har också varit en viktig del av Gunhilds liv. Hon efterlämnar barnen Marianne Nordqvist och Berit Ast- vald Ericsson med familjer samt vännen Bengt Björk.

Mer läsning

Annons