Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

BJÖRBO. Karin Fridholm, Gåsholmen, avled den 16 april i en ålder av 88 år. Hennes far dog när Karin var två år och hennes mor var sjuklig, vilket innebar att Karin fick tillbringa en del av sin barndom hos sina morföräldrar i Strömsdals bruk.

När det var dags att börja skolan återvände hon till Björbo, där hon kom att stanna under resten av sitt liv.

Så snart hon kunde började hon väva Flodavävar och syssla med påsömnad. Tillsammans med familjen hade hon också jordguddsodling och -försäljning. Efter giftermål pendlade hon mellan Kvarnsveden, där maken drev en sport- och cykelaffär, och hemmet och modern i Björbo.

Trots många personliga motgångar utgjorde hon ett starkt stöd för sin omgivning och fick också hjälp av sin familj och sina grannar.

Handarbete och litteratur tillförde hennes främsta intressen.

Närmast sörjande är dottern Gunvor och hennes döttrar Maria och Jenny.

DALA-JÄRNA. Yrjö Lantto, Utsälje 10, avled den 15 april i en ålder av 86 år.

Han var född i Kaunisvaara, Pajala. I Kaunisvaara träffade han hustrun Anna och de fick tre barn. De bodde kvar där till 1965 då de flyttade till Västerhaninge utanför Stockholm. Under sin yrkesverksamma tid arbetade Yrjö som byggnadssnickare.

1973 Köpte familjen ett sommarhus i Utsälje och byggde senare ett nytt hus där de bott permanent sedan 1991.

På fritiden slöjdade Yrjö i näver och gjorde olika träarbeten.

Närmast anhöriga är hustrun Anna och barnen Birgit, Berit och Ivan med respektive.

GRÄNGESBERG. Olle Andersson avled den 13 april i en ålder av 64 år. Han var en genuin grängesbergare och arbetade tidigare i gruvan.

Fiske var hans stora intresse, ibland åkte han även på trav. Favoritstället var fritidsstugan vid Norra Hörken. Närmast sörjande är kusiner.

LUDVIKA. Margit Jönsson avled den 12 april i en ålder av 81 år. Hon var född och uppväxt i Nås. Margit Jönsson bodde sedan i Grangärde där hennes man var stins vid järnvägsstationen. När han därefter började arbeta vid Ludvika station flyttade familjen till Ludvika.

Margit Jönsson var först hemmafru, men i Ludvika började hon arbeta inom hemsjukvården. På fritiden målade hon gärna tavlor och kunde även konsten att måla kurbits.

Hon tyckte om blommor och djur, hade katt, och handarbetade ibland. Framför allt var det ändå hemmet hon månade mest om. Hennes gästvänlighet var stor och hemmet blev en naturlig samlingspunkt för släkt och vänner.

Närmast sörjande, maken gick bort 1974, är två söner och en dotter med familjer.

MALUNG. Ture Gustafson, Avradstjärn, avled den 15 april i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är makan Naemi och dottern Ann-Britt med familj samt systrar.

Gustafson var född och uppvuxen i Stenbohöjden i Gustaf Adolf, Värmland. I yngre år arbetade han i skogen och senare blev han tunnelbyggare. Innan pensioneringen arbetade han en tid vid Hagfors Järnverk. Hans fritidsintressen var jakt och fiske samt familjen.

ORSA. Arvid Bäckman, Born, har avlidit, nära 80 år gammal.

Arvid var uppvuxen i Gråtbäck, där familjen bodde i banvaktarstugan. Redan i unga år fick han hjälpa till med arbetet i skogen. Familjen flyttade först till bolet och senare till Orsa. Arvid började arbeta på Plattfabriken och träffade sin Anita, som han bildade familj med. Makarna var ofta ute i skog och mark, och så småningom var även barnen med på fisketurer och bärplockning. Arvid var också duktig snickare tillsammans med sina bröder. Han var också känd som en hjälpsam och humoristisk person. Närmast sörjande är barnen Daniela och Dorith med familjer samt syskonbarn.

SUNNANSJÖ. Olle Carlsson, Solgärdet, avled den 3 april i en ålder av 95 år. Han var född och uppvuxen i Nyhammar. Efter att sedan ha bott i Botåker flyttade han till Sunnansjö.

Olle Carlsson, eller Målar-Olle som han kallades, gifte sig 1932 med Elli. Han blev änkling för 13 år sedan och äktenskapet kom alltså att vara i nära 60 år.

Som smeknamnet antyder var han målare i arbetslivet. I Sunnansjö var han dessutom vaktmästare vid sjukstugan och hyreshuset.

Hans stora intressen på fritiden var fiske och jakt. Närmast sörjande är två barn med familjer.

Mer läsning

Annons