Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

GRÄNGESBERG. Ingegärd Yngström, född Andersson, avled den 17 januari i en ålder av 85 år. Hon var född och uppvuxen i Västerås. Efter studentexamen 1937 och ett par års arbete, for hon till släktingar i USA för högre studier - ett besök som kom att förlängas ända till 1946 på grund av kriget.

Åter i Sverige arbetade hon bland annat på nyhetsbyrån AP, innan hon började på Statens biblioteksskola i Stockholm. På skolan träffade hon blivande maken Erik Yngström. De gifte sig 1948. Efter några års biblioteksarbete i Borås kom familjen till Grängesberg 1952 i och med att maken fick tjänsten som sockenbibliotekarie i Grangärde kommun.

Då barnen blev större började Ingegärd Yngström åter förvärvsarbeta, först som bibliotekarie och senare som lärare och studiecirkelledare. Hon var engagerad i flera föreningar, bland andra Grängesbergs Husmodersförening, Fredrika Bremer-förbundet och en konstcirkel samt, tillsammans med maken, ortens föreläsningsförening.

Närmast sörjande är en son med familj i Kristinehamn, en dotter med familj i Åkarp och en syster i Västerås.

GUSTAFS. Förre snickaren Karl Morin, Morbyvägen 7, avled den 18 januari i en ålder av 93 år.

Karl Morin var född i Gustafs och under sin yrkesverksamma tid anställd hos olika snickerifirmor på hemorten. Han gjorde sig tidigt känd som en skicklig hantverkare. Då han 1935 gifte sig med Ulla hade Karl snickrat alla möbler till parets första hem. Det var prov på hans yrkeskunnande som imponerande på alla.

Karl som under ungdomen varit verksam i Svenska Missionsförbundet blev vid sitt giftermål med Ulla i stället engagerad i pingströrelsen och medlem i Elimgruppen i Gustafs som Ulla tillhörde.

I Elimgruppen var den musikintresserade Karl i sin aktiva ålder musikledare. Han var tidigare också kassör.

Den mycket aktive Karl Morin hann på sin fritid även med en verksamhet som uppfinnare. Bland annat konstruerade Karl två olika apparater för snickeribranschen. Det var en brynapparat för skärpning av stålen på planhyvlar och en skränkmaskin för sågklingor.

I branschen var intresset stort för båda apparaterna och åtskilliga exemplar av dem såldes genom maskinfirman Mobergs maskiner.

Intresset för musik och för sitt yrke med dess möjligheter till skapande fortsatte Karl att odla även sedan han gått i pension. Han började då själv bygga fioler och nyckelharpor. Finsnickaren Karl skapade dessutom fina möbler och golvur. Alla barnen fick fiol, nyckelharpa och golvur. Karl blev änkling 1994. Till helt nyligen klarade sig Karl själv och kunde fram till mellandagarna under jul och nyår bo kvar hemma. Närmast sörjande är barnen Gerd, Tord och Yvonne med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn.

MOCKFJÄRD. Snickaren och montören Åke Ljungberg, Mockfjärd, avled den 21 januari i en ålder av 75 år. Han var född och uppvuxen i Mockfjärd. Under många år arbetade han som montör vid Elementhus.

Närmast sörjande är en syster och en bror med familjer.

MORGÅRDSHAMMAR. Åke Jansson, Kolviken, avled den 10 januari i en ålder av 91 år. Han var född i Ljusnarsberg och bodde sina första år i Nyberget. I unga år kom han sedan till Kolviken där hans farfar var hemmansägare. Som vuxen tog han över gården som sedan blev hans arbetsplats. Allra bäst trivdes han med arbetet i skogen.

Även utan verktyg i händerna tyckte han om att gå i skogen, uppleva naturen, se djur och höra fåglarna sjunga. Närmast sörjande är sonen Hans-Åke och dottern Irene med familjer.

SMEDJEBACKEN. Astrid Norman avled den 21 januari efter en kort tids sjukdom. Hon blev 84 år. I sin ungdom arbetade hon på soldathemmet vid regementet i Falun, I13, och sedan på Söderlunds bageri i Smedjebacken.

Hon gifte sig med Sven Norman 1948 och skötte hem och familj. Efter att de tre barnen växt upp, tog hon arbete som bespisningsbiträde när Smedjebackens kommun började servera mat i skolorna. Det arbetade hon med fram till pensioneringen.

Hennes intressen var trädgården, handarbete och bakning. Hon blev änka 1999. Närmast sörjande är barnen med familjer.

Mer läsning

Annons