Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

BROMMA. Solvej Malm avled den 30 augusti i en ålder av 61 år. Hon bodde i Hörken som barn. När hon efter folkskolan skulle läsa vidare på realskolan, flyttade hon till Grängesberg.

Solvej Malm lämnade i 20-årsåldern Grängesberg för att studera till sjuksköterska i Stockholm.

Där arbetade hon sedan som läkarsekreterare och sedermera som sekreterare på Konsumentverket. Hon var politiskt intresserad, socialdemokrat och engagerad inom s-kvinnorna. Det ledde till uppdrag som nämndeman och som kyrkvärd.

Kontakten med hembygden bibehölls många år genom sommarstugan i Hörks Hage dit hon ofta åkte på somrarna.

Närmast sörjande är dottern med familj, modern och syskon.

FALUN. Monica Bäckman avled den 20 augusti i en ålder av 61 år. Hon var född i byn Bonäs utanför Mora som det andra av tre barn till Anna och Fredrik Gyris. Vid 16 års ålder flyttade Monica till sin syster i Falun där hon genast fick användning av sin naturliga fallenhet att ta hand om och hjälpa människor i och med en anställning på Falu lasarett.

Inom ett år träffade Monica den Dalforsbördige korpralen Björn Bäckman som blev hennes make 1958. Monica och Björn fick tre barn tillsammans. Under två decennier var hon familjens trygghet med sin stabila närvaro i hemmet, som flyttades från Falun, Ludvika och till Danholn. Under 22 år var Monica hemma med barnen och hon stortrivdes med att sköta hemmets alla sysslor, vilka även innefattade en hel del textilarbeten. Hon var barnens stora trygghet som väntade för en pratstund och lite fika efter skoldagens slut. Monica har alltid varit tacksam för att hon hade möjlighet att ge sin make och sina barn så mycket av sin tid, en givmildhet hon hade livet ut.

När hon vid 40-års ålder började yrkesarbeta var hon öppen för att prova det mesta. Hon trivdes bland annat mycket bra på Blids bokhandel i många år. Vid sidan av de olika arbeten som Monica hade byggde hon och Björn upp och drev uthyrningsfirman Björn-Bilar, där hon haft en given plats bland kunder och bekanta under alla år.

Sedan det första barnbarnet kom 1986 har Monica fördelat sin lediga tid mellan Björn och barnbarnen, som har hunnit bli sex, med ett sjunde på väg. Barnbarnen har under denna tid alltmer blivit Monicas stora fritidssysselsättning, åt vilka hon ägnat så mycket tid hon har kunnat. Under sjukdomsår har barnbarnen gett henne extra livskraft och fått henne att glömma sjukdomens hot. Det har varit fantastiskt att se hur förhållandet mellan farmor-mormor Monica och barnbarnen kunnat ge båda parter så oerhört mycket.

Monica och Björns ständigt växande familj är därför det som varit Monicas stora glädjekälla under alla år. Hon har gett mycket frikostigt av sig själv till sina närmaste och på det sättet kommer hon för alltid att berika familjens liv.

GAGNEF. Anna Daniels avled onsdag 4 september, 84 år gammal. Hon föddes på Danielsgården i Nedre Tjärna och levde där fram till sina sista år.

Anna Daniels tog, tillsammans med sina tre syskon, över jordbruket på Danielsgården efter föräldrarna och drev det fram till mitten av 1970-talet. Anna var också den sista fäbodkullan på familjens fäbod i Västtjärnslindan.

Så länge krafterna varade var hon engagerad i flera syföreningar och en flitig kyrkobesökare. De närmast sörjande är syskonbarn med familjer samt kusiner.

MALUNG. Före detta skinnsömmerskan Gunborg Nordin, Silboholm i Götene, avled tisdagen den 27 augusti i en ålder av 73 år. Hon var född i Svartnäs i Horrmund. Närmast sörjande är sonen Peter med familj samt syskon.

RÖRBÄCKSNÄS. Stig-Ove Enarsson, Vallsjön i Rörbäcksnäs avled fredagen den 30 augusti i en ålder av 43 år. Han var född och uppväxt i Vallsjön. Närmast sörjande är far samt mostrar och fastrar med familjer.

Mer läsning

Annons