Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

DALA-FLODA. Amalie Rask, född Birkelid, avled den 20 juni i en ålder av 91 år. Amalie Rask var född och uppvuxen i Bergen i Norge. Hon arbetade som textilväverska och kom till Sverige och Dala-Floda efter andra världskriget, 1946, för att ta anställning på Wåhlstedts spinneri. Hon mötte där maken Nils Rask och fick tillsammans med honom dottern Birgitta. Efter några år började hon arbeta på Redhes och fortsatte sin anställning där till pensioneringen. Kärleken till hem, handarbeten, barn och barnbarn präglade Amalie Rasks liv.

Närmast sörjande är dottern Birgitta Larsson med familj.

GUSTAFS. Lennart Lindström, Gustafs, har avlidit i en ålder av 74 år.

Han var född i Garpenberg och kom att växa upp i Rommehed. Han arbetade inom jordbruket och när Romme flygfält skulle börja byggas startade han eget grustag och firma, Lindströms schakt- och lasttraktorer AB.

Företaget behöll han till 1994 då han sålde det.

På fritiden flög han gärna sin egen Cessna. Varje år deltog han dessutom i segelflygläger i Sälen.

Närmast sörjande är makan Gun, sonen Torbjörn och barnbarnet My.

MORA. Hanna Back avled den 15 juni i en ålder av 75 år. Hon sörjes närmast av maken Olof samt barn med familjer.

SMEDJEBACKEN. Marianne Trohlin avled den 19 juni efter en mycket lång tids sjukdom. Hon blev 58 år.

I de övre tonåren kom hon till Smedjebacken från födelseorten Fredriksberg. I Smedjebacken träffade hon Svante, gifte sig och fick sönerna Rolle och Johan. Även om paret senare skiljde sig, så var kontakten fortsatt mycket god ända fram till hennes bortgång.

Marianne arbetade som socialsekreterare fram tills för 15 år sedan då hon insjuknade och fick diagnosen att hon hade sjukdomen ALS.

Trots att sjukdomen gradvis bröt ner henne höll hon humöret uppe, var glad och visade en okuvlig livsvilja. De sista fem åren fick hon ett ovärderligt stöd av det vårdteam som dygnet runt fanns hos henne.

När det till slut var över den 19 juni var Marianne Trohlin den som levt längst i landet med sjukdomen ALS, den sjukdom som blivit bekant för allmänheten genom bland andra Maj Fant och Ulla-Carin Lindquist.

Närmast sörjande är sonen Rolle med familj, sonen Johan och särbon Anders.

UPPSALA. Ingrid Israelsson, född Jonåker, avled i hemmet den 18 juni. Hon blev 73 år.

Ingrid Israelsson var född och uppvuxen i Levene söder om Lidköping. Hon studerade till folkskollärare vid seminariet i Göteborg och hade sin första tjänst i Stora Levene.

1954 tillträdde Ingrid Israelsson en folkskollärartjänst i Gesunda och träffade här sin blivande make Rune. De gifte sig 1957 och fick tre barn. Makarna bodde först ett år i Sandviken men flyttade 1959 till Hedemora och sedan 1963 till Nås där Rune Israelsson arbetade som distriktsveterinär. Ingrid skötte familjen och hade då och då olika lärarvikariat.

1966 flyttade hela familjen Israelsson till Kenya och Nairobi där maken Rune arbetade för SIDA. Som lärare fick Ingrid förfrågan om att inrätta en svensk skola. Hon var sedan med och utvecklade svenska skolan i Nairobi som snart omfattade alla stadier t o m studentexamen. Hon arbetade också med hjälparbeten för handikappade i Nairobi och var aktiv inom Röda Korset med hjälparbeten ute i byarna.

1977 flyttade makarna Israelsson hem till Sverige och bosatte sig i Hedemora. Här ägnade sig Ingrid bl a åt hemspråksundervisning. Tillsammans med maken återvände Ingrid i flera omgångar fram till 1994 till Kenya.

För ett halvt år sedan flyttade makarna till Uppsala där de tre barnen är bosatta.

Ingrid Israelsson sörjes närmast av maken Rune, barnen Helena, Anders och Maria med familjer samt av två systrar med familjer.

Mer läsning

Annons