Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

FALUN.

Folke Wilhelmsson, Falun, avled den 15 juni i en ålder av 74 år. Han föddes i Gåxsjö, Hammerdal i Jämtland. Under flera år bedrev han jordbruk i Yxskaftkälen tillsammans med makan Märit.

Efter att ha tjänstgjort som slöjdlärare under några år väcktes intresse för lärarstudier.

Familjen lämnade därför Jämtland och bosatte sig i Falun.

Folke var mycket studiebegåvad och vid 38 års ålder avlade han examen vid Folkskoleseminariet i Falun.

Lokalpressen skrev om den före detta jämtlandsbonden som i skolans största årskull någonsin gick ut som "äldst och även bäst betygsmässigt".

Folke tjänstgjorde till en början som lärare i hembyn, men ganska snart återvände familjen till Falun där de bosatte sig för gott.

Fram till pensioneringen arbetade Folke som lärare på Västra skolan i Falun och vidareutbildade sig under den tiden som speciallärare i Stockholm.

Han var en mycket hängiven lärare som aldrig ångrade sitt yrkesval och han återkom ständigt till hur mycket det givit honom själv att ha fått förmånen att arbeta med ungdomar.

På fritiden hade Folke många intressen exempelvis sång och musik, företrädesvis dragspel.

Han målade tavlor och hade även ett par vernissager. Han skrev dikter, komponerade egna dragspelsmelodier och var även intresserad av att snickra.

Av timmer från egen skog byggde Folke, med gott stöd av Märit, den villa där familjen bodde i Stenslund.

I en tillhörande stuga murade han upp en jämtländsk bakugn för tunnbrödsbakning.

På grund av sjukdom såldes villan och Folke och Märit flyttade till en lägenhet.

De senaste somrarna tillbringade Folke på Kårarvet i den egna kolonistugan där han och Märit anlagt en vacker trädgård vid Önsbacksdammen.

Folke led under flera år av sjukdom relaterad till rökning och var in i det sista mycket angelägen om att varna sin omgivning , inte minst de fem barnbarnen, för rökningens följder.

Folke sörjs närmast av makan Märit och döttrarna Marita , Viveca och Ann-Catrine med familjer , samt övrig släkt och många vänner.

FREDRIKSBERG. Anders Strandberg avled den 5 juni i en ålder av 76 år. Han var född och uppväxt i Lindesberg. Efter en period i flottan mönstrade han av 1948 och flyttade runt till olika platser innan han slog sig ner i Hallberg. Vid den tiden arbetade han vid en byggnadsfirma i Örebro.

Anders Strandberg var tekniskt begåvad och sysslade med ritningar och konstruktioner. Med familjen bodde han sedan några år i Yxsjöberg. När planerna på att öppna gruvan på nytt blev kända, flyttade han till Eskilstuna där han först arbetade som ritare på en cementfabrik för att sedan öppna eget.

Efter en skilsmässa blev Grythyttan nästa bostadsort. Där förverkligade han en idé om att pressa trä på ett finurligt sätt. Han kom sedan i kontakt med personer vid Boxholm och flyttade till orten. Där var han med och konstruerade de kalkdoserare som sitter lite varstans i skogarna. Inte minst i skogen kring Fredriksberg.

Därför kom han med sin husvagn till Fredriksberg och alla de kalkdoserare som fanns och finns i omgivningarna. Så småningom skaffade han en lägenhet på orten.

Det där med att gå i pension gick honom obemärkt förbi. Anders Strandberg fortsatte att arbeta, att rita och komma på uppfinningar. När han kopplade av gjorde han det gärna med att måla och att läsa.

Närmast sörjande är två döttrar.

Mer läsning

Annons