Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

DALA-FLODA. Pernils Karin Olsson avled den 25 juni vid en ålder av 83 år efter en lång tids sjukdom. Hon var född och uppvuxen Dala-Floda där hon också bodde under hela sitt liv. Karin Olsson skötte hela sitt liv familjens hushåll och jordbruk. Efter att hennes moder blev sjuk i mitten av 50-talet och hennes fader avled ungefär vid samma tid tog Karin och hennes tre bröder över hela ansvaret för gården.

Hennes stora intresse livet igenom var den fäbod i Risåsa som gått i arv i släkten sedan långt tillbaka. Där vistades hon större delen av somrarna. Närmast sörjande är kusinbarnet Johnny Sneen.

HARNÄS. Annie Larsson, Sjöbo, avled den 25 juni i en ålder av nära 87 år. Hon var född och uppväxt i Selbäck i trakten av Mora. Familjen var stor och Annie hade sex syskon. Det var fattigt, det var långt att gå till skolan, men Annie klagade inte. Tvärtom lade uppväxten grunden till en livslång kärlek till Selbäck och Mora.

Efter skolan arbetade hon bland annat som baderska vid lasarettet i Mora. Efter en period i Stockholm återvände hon till Mora och blev hembiträde hos kurbitsmålaren Jonsson.

Vid den tiden träffade hon Nils Larsson, Borst-Nisse kallad, från Östanbjörka i Grangärde. De gifte sig 1945. Brudkistan fick hon av Jonsson och var den sista som han målade.

Paret flyttade till Ludvika, där maken arbetade på Asea, och bosatte sig i en lägenhet på Tre Krokars Gata. Nils byggde ett fritidshus i Sjöbo och när de blev pensionärer flyttade de dit permanent.

Annie Larsson var som nämnts en stor vän av sin gamla hembygd. I yngre år dansade hon i Mora folkdanslag, men även på Vasaloppsbaler. Hon var också noga med att delta vid konfirmationsträffar.

Hennes känslor för sin nya hembygd blev också varma. Som person var hon också varm, även jordnära och alltid glad. Inget var märkvärdigt för henne. Hon engagerade sig i Ludvika konstförening, var s-ledamot i byggnadsnämnden och aktiv medlem i PRO. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, tidigare IOGT, hade ivriga medlemmar i både henne och maken.

Hon läste mycket, sjöng och deklamerade dikter. Det sistnämnda på ett PRO-möte så sent som veckan innan hon gick bort. Annie Larsson var änka sedan ett och ett halvt år.

Närmast sörjande är dottern Ingrid och sonen Ulf.

LUDVIKA. Lisbeth Johansson, Dröverka, avled den 27 juni i en ålder av 60 år. Hon var född i Ludvika och bodde kvar i hembygden hela livet. Efter sina åtta år på Kyrkskolan läste hon i vuxen ålder in grundskole- och gymnasiekompetens. Hon utbildade sig till läkarsekreterare och arbetade som sådan en kortare period vid lasarettet i Ludvika.

Göranssons el i Grängesberg blev nästa arbetsgivare innan hon fick anställning på ABB. Där hon sedan jobbade fram till att hon fick sjukpension.

1994 flyttade hon och maken Åke, giftermål 1964, till Dröverka. Hon vistades gärna ute i naturen, speciellt under svampsäsongen då hon plockade svamp från augusti och så länge det gick.

Självklart betydde också familjen, inte minst de nio barnbarnen, mycket för henne.

Närmast sörjande är maken, samt sonen och dottern med familjer.

ÄLVDALEN. Astrid Jonsson har avlidit i hemmet den 24 juni i en ålder av 82 år. Under sin yrkesverksamma tid arbetade hon på Hagströms. Hon ägnade sig gärna åt hemmet och familjen och hennes stora intresse var att väva. Astrid vistades gärna på fritidsstället i Rämma. hon tyckte mycket om fåglar och hundar. Närmast sörjande är maken Sven och dottern Eva med familj.

Mer läsning

Annons