Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

HEDEMORA. Fru Ruth Stenerhag avled den 22 juni på Vinstragården i Hedemora. Hon skulle ha fyllt 93 år den 27 augusti.

Ruth föddes på gården Hyttbacken i Dräcke utanför Hedemora. Hon föddes som tredje barnet i en syskonskara om fyra flickor.

Fadern var skogsförman och arbetade åt Vikmanshytte Bruk och modern jobbade i hemmet.

Ruth växte upp i Dräcke, och gick i skolan där.

Ruth gifte sig 1934 med Ernst Johansson, från Hedemora och flyttade till Stjärnsund. Ernst hade en tjänst där som kantor vilket innebar att han arbetade som både folkskollärare och organist i kyrkan.

På grund av att det fanns fler med namnet Ernst Johansson i Stjärnsund, kom posten ofta fel. De beslutade sig då för att byta efternamn till Stenerhag.

Ruth var hemmafru hela sitt liv. Hon deltog i föreningslivet i Stjärnsund, såsom i Röda Korset, Lotta kåren, Syföreningen, med mera.

Hon var väldigt intresserad av att odla växter och grönsaker till det egna hushållet. Ruth var också mycket intresserad av handarbete av alla de slag, samt att lösa korsord, som hon var närmast expert på.

Att baka var något hon gärna gjorde, och många är de kaksorter som Ruth var specialist på att baka.

Ruth födde tre barn, som alla växte upp i Stjärnsund.

Ruth fick uppleva mycket musik både i och utanför hemmet, då maken Ernst var engagerad i olika musiksammanhang, bland annat orkesterföreningen, hembygds kören och musikskolan.

Resor upptog en stor del av Ruths liv, och paret genomförde många resor med bil i Europa under 1950-1970-talen med sina barn. Även många flygresor gjordes under 1970-1980-talen och då mest till Kanarieöarna.

1972 flyttade de in i ett egenhändigt byggt hus i Hedemora på Nibbleåsen. Det blev många resor mellan Stjärnsund och Hedemora de åtta månader som bygget pågick. Ernst pensionerades sedan när vårterminen var slut i och med det var epoken i Stjärnsund slut för deras del.

De trivdes väldigt bra på Åsen i Hedemora och odlade mycket växter och grönsaker även här.

Maken Ernst dog 1981 och Ruth tyckte det blev tungt att klara huset själv.

1986 flyttade Ruth till en lägenhet i centrum av Hedemora och en son övertog huset.

Vid 84 års ålder, reste Ruth till Canada och Quebec, för att besöka en av sönerna, som arbetade där.

Ruth klarade sig själv i sin lägenhet ända tills hon drabbades av en stroke för drygt tre år sedan. Hon flyttade då till vårdhemmet Vinstragården.

Trots sjukdomen blev Ruth relativt pigg igen, och tursamt nog tog inte stroken bort talet, så det gick väldigt bra att kommunicera för och med henne.

Ruth bodde på Vinstragården i två och ett halvt år. Där trivdes hon bra trots att hon saknade att hon inte kunde se på tv eller läsa, på grund av en starkt nedsatt syn.

MALUNG. Förre skogsarbetaren Ture Jönsson avled den 6 juli i en ålder av 81 år. Han var bördig från Östmark. Närmast sörjande är en syster, syskonbarn med familjer samt vänner.

MALUNG. Förre stationsförmannen Robert Olsson, Mobyn, avled den 7 juli i en ålder av 71 år. Han stora intressen var musik och veteranbilar. Närmast sörjande är barn med familjer.

Mer läsning

Annons