Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

GAGNEF-

STOCKHOLM. Förre lektorn, filosofie doktor Olle Lundsjö, Stockholm, avled den 3 februari i en ålder av 70 år. Han var född i Helgbo i Åhl och växte upp i Insjön, där hans fader Alfred var rektor.

Sommarloven tillbringades dock alltid i Gagnef, på morföräldrarnas gård. Efter realexamen arbetade han ett par år som lagerbiträde vid Clas Ohlson, och kom sedan till Uppsala, där han 1955 tog studenten. Under gymnasietiden var han med och grundade den Humanistiska föreningen, vars förste ordförande han blev.

Tillsammans med Stockholms-Tidningen utlyste föreningen en lyriktävling för gymnasister. Den resulterade i en antologi utgiven i FIB:s lyrikklubb kallad 50 dikter ung lyrik. En av medlemmarna i föreningen, författaren Erik Beckman, gjorde här sin debut som poet.

Olle Lundsjö var mycket musikalisk och intresset ledde vidare till opera, balett och teater. Han var också en flitig filmare och fotograf.

På 1950-talet blev ekonomisk historia hans huvudämne och lärarbanan hans yrkesval. Under studietiden förde hans intresse för utvecklingsländerna honom in på studier i etnologi, statskunskap och nationalekonomi. Efter fil kand 1959 och fil mag 1961 var han under drygt tio år verksam som lärare i Stockholmstrakten, innan han påbörjade sina doktorandstudier vid Stockholms universitet.

De sista åren av sin lärargärning var Olle Lundsjö verksam vid Upplands-Brogymnasiet.

Efter sin pensionering tillbringade han mycken tid på den egna gården i Gagnef.

Närmast sörjande är hustrun Inger och sonen Per med familj.

MALUNG. Spännar Signe Eriksson, Sommarvägen i Malung avled tisdagen den 10 februari i en ålder av 84 år. Hon var född i Östra Fors i Malung. Under en lång tid var hon engagerad inom Malungs IF inom den kvinniga gymnastiken. Närmast sörjande är sonen John-Erik "Backis" Eriksson och dottern Ulla-Britt med familjer samt en syster.

ORSA. Svea Svensson, 88 år, Storgatan, avled på Lillåhem den 10 februari. Svea växte upp i Ore.

I samband med att hon gifte sig med Tage Svensson flyttade hon till Tibro. I början på 1970-talet bosatte Svea sig i Orsa. Hon har arbetat som hemsamarit. Svea var medlem i Pingstförsamlingen och hon tyckte om att handarbeta. Hon sörjes närmast av en dotter med familj och av syskon med familjer.

SILJANSNÄS. Alm Axel Andersson, Björken, Siljansnäs har avlidit på Mora lasarett i en ålder av 91 år.

Han var den sista i syskonskaran som var fyra stycken från början.

Alm Axel Andersson sörjes närmast av fyra syskonbarn med familjer.

VANSBRO. Rut Bäckman, 83 år, Odd Fellowgatan, har avlidit på Bäckaskogs sjukhem. Rut växte upp på Lofoten i Norge. I början på 1950-talet kom Rut till Vansbro sedan hon träffat Bror Bäckman. De bodde sedan ett tag i Ludvika, i Norge och Årjäng innan de flyttade tillbaks till Vansbro för drygt 20 år sedan.

Rut har varit kallskänka och hon har arbetat i familj. Hon var ett tag med i en sångkör och på fritiden läste hon engelska. Närmast sörjande är maken.

Mer läsning

Annons