Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

FREDRIKSBERG. Signe Cederlund, Säfsgården, avled den 24 maj i en ålder av 84 år. Närmast sörjande är barn med familjer.

GRÄNGESBERG. Ernst Andersson, Granliden, avled den 23 maj i en ålder av 95 år. Han var född och uppväxt på gården Kyrkfallet, Håvberg i Nås socken, som en av fyra pojkar.

Ernst arbetade i skogen och hjälpte sina föräldrar med jordbruket. När de gått bort flyttade några hundra meter till en annan liten stuga i Håvberg där en av hans bröder bodde på en gård.

När brodern och hans maka flyttade till Grängesberg för 25-30 år sedan, följde Ernst med. De bodde först i Hörks Hage, sedan på Furuvägen. Han blev en välkänd profil i Grängesberg, dels för att han ofta var ute och gick långa sträckor, "det är lättgått" brukade han säga, dels för sitt glada och positiva sätt.

Tidigare brukade han följa med på resor och besökte bland annat Åland och Holland. Han tyckte också om att ta sig en svängom. Mindre känt är kanske att han under åren i Håvberg utvecklade en imponerande teknik i konsten att hantera en lie.

De sista åren har han bott på Granliden där han trivdes hur bra som helst och kallade stället ett paradis.

Närmast sörjande är syskonbarn med familjer.

MORA. Karl Ingvar Gullberg, Mora avled den 24 maj i en ålder av 68 år. Han sörjes närmast av makan Gunilla, sonen Simon, barn med familjer, mor samt bröder med familjer.

SMEDJEBACKEN. Ellen Granlund avled den 23 maj i en ålder av 76 år. Hon var född och uppväxt i Övermark inte långt ifrån Vasa i Finland. Efter kriget fanns det gott om arbete i Finland men det var betydligt svårare att få en bostad.

Därför flyttade hon 1950 med make och nyfött barn till Sverige. Familjen fick fler barn och byggde en villa i Smedjebacken. Då, 1965, blev hon hastigt änka. För att få det att gå ihop, började Ellen Granlund att städa vid kommunen.

Så småningom fick hon en ny sambo som dock avled endast 65 år gammal. Senare blev hon särbo, men även han gick bort.

Trots alla stora umbäranden och motgångar hon mötte, lät hon sig inte nedslås. Tvärtom var hon mycket utåtriktad, var med i föreningar och hade lätt att få nya vänner med en stor vänkrets som följd.

Musik var ett stort intresse och därför var hon oftast på plats vid olika arrangemang. Ellen Granlund var tidigare politiskt intresserad och medlem i s-kvinnorna. Hon kunde dock även gå på centermöten, "man måste också lyssna på motståndarna", brukade hon säga.

Med tiden avtog det politiska intresset då hon inte längre kände igen sitt parti, men hon glömde aldrig den hjälp som det svenska samhället gav då hon vid 39 års ålder blev änka.

Hon tyckte om att resa och besökte ofta sin syster på Åland. Tillsammans brukade de sedan besöka hemtrakterna.

På senare år sviktade hälsan, men hon bodde ändå kvar i villan fram tills för några månader sedan då hon flyttade till Allégården.

Närmast sörjande är tre barn med familjer.

Mer läsning

Annons