Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

LEKSAND. Fru Ingrid Lindström, maka till framlidneförfattaren Rune Lindström, Leksand har avlidit i en ålder av 88 år. Hon efterlämnar närmast sönerna Lars, Anders och Pelle med familjer.

Ingrid Lindström var född i Trelleborg, där fadern var typograf. Senare flyttade familjen till Stockholm.

Redan under gymnasisttiden mötte hon sin Rune. De kom efter giftermålet att bosätta sig i Leksand, I Fiskgården, somde fickköpa 1951. Där också det härliga Himlaspelet slog rot. För övrigt kan noteras att Himlaspelet var något av en friargåva till Ingrid.

Det berättas också att unga Ingrid då bad en bön till Vår Herre om att få många pojkar och hon blev verkligen bönhörd på den punkten - fyra stycken fick hon, en av dem är borta ur tiden sedan arton år.

En period och fram till sin pension fanns Ingrid Lindström i Stockholm , där hon arbetade hos Rikskonserter och skötte ett omfattande uppskattat kameralt arbete.

I sin ungdom gick hon på Tillskärarakademin och lärde sig att designa kläder.

Under leksandsåren var hon lärare i svenska och engelska på Hantverkets folkhögskola och hon ledde många ABF-kurser.

Stora arbetsinsatser gjorde hon inom socialdemokratiska partiet, ett arv hon hade - hennes farfar var med om att starta den första fackföreningen i Sverige, det handlade om typograferna eller konstförvanterna med ett gammal fint ord.

Ingrid Lindström ägnade mycken tid åt den socialdemokratiska kvinnoklubben iLeksand och var ivrig medlem i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Hon satt för övrigt med period i kommunfullmäktige. När hon lämnade detta förtroendeuppdrag kom andra partier var för sig uppvaktande och ville ha hennes tjänster. Hon var alltså en kraft att räkna med. Hon var också med i Hörselskadades förening.Hennes ena trumhinna var förstörd redan tidigt.

Ingrid Lindström var mycket musikintresserad. Hemma i köket lärdehon exempelvis sina pojkar dansa, de fick sina lektioner när de konfirmerats och betraktades som vuxna och skulle ut i livet.

Hon var också den som alltid ställde upp när speciellt ungdomar hade problem och kom med funderingar.

VIKMANSHYTTAN. Nils Edvardson avled den 20 april i en ålder av 93 år. Han var född i Bosjö bruk i Värmland. I unga år kom Nils till Hällefors. Efter examen vid läroverket i Filipstad fick han anställning på inköpsavdelningen vid Hällefors bruk där han stannade i tio år. Nils arbetade därefter vid olika industrier som Gusums bruk, Marabou, Assi och Uddeholm. Han tillträdde som inköpschef vid Vikmanshytte bruk i januari 1950.

När Stora övertog Vikmanshytte bruk 1970 övergick han till en tjänst på inköpsavdelningen vid Avesta järnverk där han stannade till sin pensionering. Nils Edvardsons fritidssysselsättningar var främst vistelse i skog och mark med svamp- och bärplockning.

Fortsättn. på nästa sida

INGRID THOR

Mer läsning

Annons