Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

GRÄNGESBERG. Astrid Svensson avled den 23 juni i en ålder av 95 år. Hon föddes i Hörken i en syskonskara om nio barn. Som brukligt var på den tiden fick hon som yngsta dottern stanna hemma och sköta sina föräldrar fram till att hon gifte sig.

Som ung sjöng hon i Hörkens kyrkokör och deltog även när kyrkan invigdes 1925. Hennes liv kunde ha ändat redan i 20-årsåldern då hon råkade ut för brusten blindtarm, ett livshotande tillstånd innan penicillinets upptäckt. Hon räddades till livet av den då unge Dr Sundell som kommit till Grängesbergs sjukstuga.

Hon gifte sig med Carl 1940 och de fick nära 60 år tillsammans. Carls arbete förde familjen till många olika gruvsamhällen, bland annat till Utö i Stockholms skärgård.

Under alla somrar från 50-talet och framåt tillbringade familjen längre perioder vid sin sommarstuga vid sjön Södra Hörken.

Astrid Svensson var en mycket generös och gästfri person. Tålig och trygg i sig själv och såg varje ny dag an med tillförsikt. Som yngre, när synen var perfekt, broderade hon vackra lakan och dukar. Särskilt förtjust var hon i julmotiv.

Sedermera blev bakning hennes favoritsysselsättning.

Närmast sörjande är dottern med familj i Grängesberg, samt barnbarn i Trollhättan och Göteborg.

LIMA. Märta Halses, Heden, avled lördag 28 juni i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är döttrar med familjer.

RÄTTVIK. Kurt Wikman har avlidit den 20 juni efter en kort tids sjukdom. Han blev 55 år gammal. Hans yrkesverksamma liv började vid 14 års ålder, han ville ej fortsätta läsa, han ville ut och jobba.

Han började på Rättviks glasmästeri och jobbade där fram till värnplikten som han gjorde på artilleriskjutskolan i Trängslet.

Kurt jobbade även som idrottsvaktmästare, tillsammans med Pelle Persson, på Prästskogsvallen på vintern. Han var även ambulansförare under en kortare tid. Arbetade sedan återigen på Backs Glasmästeri fram till 1972 då han fick börja som fastighetsskötare åt HSB i Rättvik, där han senare blev vicevärd för de sex bostadsrättsföreningar som fanns då. Jobbade till 1989 på HSB. Sedan fick han en tjänst vid Amu-gruppen i Mora på fastighetsskötarutbildningen. Genom en brand av centret i Mora fick Kurt i uppdrag med en kollega att bygga upp ett nyutbildningscenter i Rättvik. Fick även tillfälle att som projektledare bygga upp en avdelning med "Sjuka hus", bland annat mögelutbildning och oljehundsutbildning.

Kurt har under de sista tio åren varit egen företagare inom konsult och affärsverksamhet. Åkte också mycket på marknader runt om i Sverige med sin fru Ulla. Kurt var en generös människa som alltid ställde upp för andra när någon behövde hjälp. Han gillade att ha många järn i elden.

Kurt Wikman sörjes närmast av maka, två döttrar, varav den äldsta med familj, Pappa med sambo.

Mer läsning

Annons